Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 07.10.2019.| 14:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pet zanimljivosti o Nobelovoj nagradi

(Foto: YouTube)
Nobelova nagrada se od 1901. godine u skladu s testamentom Alfreda Nobela dodjeljuje muškarcima, ženama i organizacijama koji su svojim radom dali veliki doprinos čovječanstvu.

Slijedi pet zanimljivosti o nagradi i njenom osnivaču:

Pjesnik Alfred Nobel

Alfred Nobel ušao je u istoriju kao pronalazač dinamita. Ali bio je i vješt pjesnik i zaljubljenik u stihove Shelleyja i Byrona.

Pisao je pjesme cijelog života, nekad na maternjem švedskom, ali većinom na engleskom jeziku.

- Nemam ni najmanju namjeru da nazovem svoje stihove poezijom. Pisao sam i pišem samo iz razloga da ublažim depresiju ili poboljšam svoj engleski - napisao je Nobel u pismu svom prijatelju.

Nobel je 1862., sa 29 godina, preispitivao svoj književni talenat. - Fizika je moje područje, a ne pisanje - napisao je u pismu na francuskom jednoj mladoj ženi.

U godini svoje smrti, 1896, napisao je skandaloznu tragediju u četiri čina "Nemeza". Nadahnula ga je Šelijeva drama "Čenči" o ženi koja je ubila svog incestnog oca u Rimu u 16. vijeku.

Nagrađivane porodice

Nakon prvih dodjela Nobelove nagrade, šestero djece je krenulo stopama svojih roditelja i sami su postali dobitnici.

Sedmo dijete, Lorens Breg, osvojio je nagradu zajedno s ocem Vilijemom za fiziku 1915. godine. Bilo je to za Nobelove standarde u njegovim "nježnim godinama". Imao ih je samo 25.

Porodica Kiri ukupno je osvojila četiri nagrade, a petu "stekla" vjenčanjem.

Dvije su pripale Mariji Kiri, koja je još uvijek jedina osoba koja time može da se podiči. Nobelovu nagradu za fiziku podijelila je 1903. sa suprugom Pjerom. Nobelovu nagradu za hemiju osvojila je 1911.

Najstarija kćer Irena dobila je Nobelovu nagradu za hemiju zajedno sa suprugom Frederikom Žolijem 1935.

Irenina mlađa sestra Eva Kiri, jedina iz porodice koja nije izabrala naučnu karijeru, udala se za Henrija Ričardsona, osvajača Nobelove nagrade za mir 1965. kada je bio na čelu UNICEF-a.

Šveđanin Gunar Midal osvojio je Nobelovu nagradu za ekonomiju, a osam godina kasnije njegova supruga Alva bila je dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Dobitnici nagrade u odsutnosti

Od 1901. petorica dobitnika Nobela nisu mogla da učestvuju na svečanoj dodjeli nagrada u Oslu.

Njemački novinar i pacifisat Karl fon Osecki bio je u nacističkom koncentracionom logoru kada je 1936. proglašen dobitnikom.

Kineski disident Lu Sjaobo bio je u zatvoru 2010., a ruskog disidenta Andreja Saharova je 1975. predstavljala njegova supruga Jelena Boner.

Bivši poljski predsjednik Leh Valensa je 1983. godine odbio poziv na dodjelu nagrade u Oslo jer je strahovao da mu neće biti dopušten povratak u Poljsku, prenosi InfoBijeljina.

Mjanmarska opoziciona liderka Aung San Su Ći nalazila se u kućnom pritvoru kada je 1991. osvojila Nobela. Iako joj je bilo dopušteno da otputuje u Oslo, odbila je poziv iz istog razloga kao Valensa.

Zašto ne postoji Nobelova nagrada za matematiku?

Istoričari su 1980-ih godina zaustavili tračeve da je partnerka Alfreda Nobela imala aferu s matematičarom Gostom Mitag-Leflerom i da je to razlog što pronalazač nije želio da oda priznanje i matematičarima.

Postoje dva vjerovatna objašnjenja zašto nema nagrade za matematiku.

Kada je Nobel 1895. sastavljao svoj testament, nagrada za matematiku je već postojala u Švedskoj i nije vidio potrebu za još jednom.

Na početku 20. vijeka primijenjene nauke bile su u milosti javnosti i struke. Doprinos matematike čovječanstvu nije bio toliko očigledan kao što je danas.

Posmrtne nagrade

Statut Nobelove fondacije od 1974. ne predviđa posmrtno dodjeljivanje nagrade. Prije te promjene su samo dvije osobe osvojile Nobela nakon smrti.

Generalni sekretar UN Šveđanin Dag Hamaršold poginuo je u padu aviona 1961, ali je proglašen dobitnikom Nobela za mir kasnije iste godine.

Nobelova nagrada za književnost je 1931. posmrtno dodeljena još jednom Šveđaninu, Eriku Akselu Karlfeltu.

Odbor je 2011. dodijelio Nobela za medicinu Kanađaninu Ralfu Stajnmanu, ne znajući da je ljekar preminuo tri dana prije objave dobitnika i ta nagrada je priznata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.