NavMenu

Ovo su gradovi s najrazvijenijim sistemom javnog prijevoza na svijetu

Izvor: Klix Petak, 15.02.2019. 09:01
Komentari
Podeli
(Foto: Daniel Caluian/shutterstock.com)
Kada tek stignete u novi grad, prva stvar o kojoj razmišljate jeste način na koji možete uštedjeti novac. Turisti uglavnom nastoje novac sačuvati tako što koriste javni prijevoz umjesto taksija, a USA Today donosi listu od pet gradova s najrazvijenijim sistemom javnog prijevoza.

S druge strane, gradovi s najboljim javnim prijevozom imaju mreže koje pokrivaju sve ulice koje želite vidjeti, uz pouzdanu, redovnu uslugu po pristupačnoj cijeni. Idealan sistem javnog prijevoza također je jednostavan za posjetioce s karakteristikama kao što su linije podzemne željeznice i znakovi na više jezika.

Tokio

Mapa metroa u Tokiju na prvi pogled izgleda nevjerovatno kompleksno, pogotovo zato što vozilima upravlja više kompanija. Srećom, sistem je lakši za upotrebu nego što se na prvi pogled čini. Kada kupite jednu voznu kartu možete je koristiti u bilo kojem vozilu metroa ili autobusu, bez obzira na to u čijem je vlasništvu vozilo. Također, znakovi na engleskom jeziku se nalaze na gotovo svakom ćošku na velikim stanicama u Tokiju, a sistem je toliko opsežan da možete metroom ili autobusom doći na bilo koju lokaciju u ovoj prostranoj metropoli za vrlo kratko vrijeme.

Montreal

Između linija podzemne željeznice i široke mreže autobusa, javni prijevoz u Montrealu će vas dovesti do bilo kojeg mjesta gdje morate otići, a da pri tome ne prolazite kroz velike komplikacije. Njihova veb stranica ima zgodnu listu glavnih orijentira za posjetitelje, kao što su Vieux-Montreal (Stari Montreal), Oratorij Saint-Joseph i Jean-Talon Market, zajedno s najbližom stanicom podzemne željeznice i autobuskom stanicom.

Moskva


Od mozaika i vitraža do bronzanih lustera i metalnih skulptura, moskovske metro stanice ispunjene su umjetninama, a mnoge su toliko lijepe da pojedini turisti dolaze samo kako bi vidjeli njih. One su također dio pristupačne tranzitne mreže koja trenutno prolazi kroz veliku ekspanziju.


Sidnej

Obuhvatajući vozove, autobuse, tramvaje i trajekte, sistem javnog prijevoza u Sidneju nudi pouzdan i isplativ način za obilazak grada. Lakše je i jeftinije putovati zahvaljujući Opal kartici, pametnoj voznoj karti koja nudi popuste i može se koristiti u gotovo svim sredstvima javnog prijevoza.

Cirih

Kao što se to može i očekivati u državi koja ima reputaciju čistoće i efikasnosti, mreža javnog prijevoza u Cirihu, koja uključuje vozove, autobuse i tramvaje je vrhunska. U centru grada vi ste rijetko udaljeni više od 300 metara od najbliže autobuske ili tramvajske stanice, što objašnjava zašto se 40% svih putovanja u Cirihu vrši javnim prijevozom, prema nedavnoj studiji Greenpeacea. Kada je riječ o cijenama, prijevoz je prilično pristupačan po švicarskim standardima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.