Izvor: Glas Srpske | Nedjelja, 10.02.2019.| 23:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Svečano otvoren EYOF 2019 - Stiglo više od 1.500 sportista iz 46 zemalja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnici Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i Sarajeva Abdulah Skaka i predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijaničić večeras su u Sarajevu zvanično otvorili Evropski omladinski olimpijski festival - EYOF 2019.

Dodik je u obraćanju na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase zahvalio Evropskom olimpisjskom komitetu na dodijeljenoj organizaciji EYOF-a Istočnom Sarajevu i Sarajevu, ali i mladima koji su omogućili da se olimpijska baklja vrati na ove prostore i da baklja mira ponovo danas bude na mjestu i u gradu gdje su prije nekoliko decenija održane olimpijske igre.

On je istakao kako je uvjeren da će upaljena baklja značiti dodatnu stabilizaciju mira i zajednica, te da će obezbjediti da gosti odnesu najbolje utiske.

- Došli ste u zemlju različitosti, ali i zemlju dobrih domaćina i oni će vam pokazati gostoprimstvo - rekao je Dodik.

Predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijaničić rekao je da je uvjeren da će entuzijazam mladih ponovo osvježiti olimpijski duh koji je prije 35 godina bio prisutan u Sarajevu, za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

EYOF je najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina, koji se organizuje svake dvije godine, u vidu ljetnog i zimskog festivala, a domaćini ovogodišnje manifestacije su gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo.

Zastavu na otvaranju festivala nosila je Esma Alić koja će se takmičiti u alpskom skijanju, a olimpijski plamen upalila džudistkinja Larisa Cerić, koju je Olimpijski komitet BiH proglasio najboljim sportistom za prošlu godinu, dok je Asja Klačar položila zakletvu ispred sportista BiH.

Mladi sportisti iz 46 evropskih zemalja, njih više od 1.500, takmičiće se u osam sportova - alpsko skijanje, biatlon, nordijsko skijanje, snoubording, umjetničko klizanje, brzo klizanje, hokej i karling.

Tim BiH čine 29 sportista i trenera, a takmičiće se u alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snoubordingu i brzom klizanju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.