NavMenu

Najpoznatija sujevjerja u vezi sa plovidbom

Izvor: eKapija Petak, 01.02.2019. 11:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: De Visu/shutterstock.com)Ilustracija
Plovidbe su neodvojiv dio ljudske istorije, koja bez prevoznih sredstava kao što su čamci i brodovi definitivno ne bi bila ista. Prvi tragovi brodova (koji tada nisu ni ličili na današnje) potiču još iz neolita, a služili su najviše za ribolov.

Danas se brodovi koriste za prevoz tereta, ali i za krstarenja koja su sve popularnija turistička putovanja. S obzirom na dugu i šarenoliku istoriju plovidbe, ne čudi što su za nju vezane mnoge legende, vjerovanja i sujevjerja. Agencija Supernova travel iz Beograda predstavlja neka od najpoznatijih sujevjerja vezanih za plovidbu.

Bez banana na brodu

Banane su oduvijek služile komedijašima kao sredstvo koje izaziva slučajne nesreće, pa smo svi bar jednom vidjeli scenu kako se neko sapliće ili oklizne o bananinu koru. Osim toga, vjerovanja o banani su oduvijek bila rasprostranjena i često ne tako lijepa, te je tako za bananu vezana uglavnom negativna konotacija u mnogim legendama i vjerovanjima.

Otud i sujevjerje za bananu na brodu za koju su mnogi mornari vjerovali kako donosi nesreću, a ovo sujevjerje potkrepljeno je činjenicom da se 1700-ih godina najveći broj slučajeva nestalih brodova odnosio upravo na one koji su prenosili banane.

Kasnije su od ovog sujevjerja pravljene razne varijacije, a vrlo rasprostranjeno bilo je vjerovanje o tome da se u bananama kriju smrtonosno otrovni pauci koji na brodu izlaze, te napadnu mornare i kapetane i tako izazovu nesreće.

Žene nepoželjne na plovidbi

Svako ko je gledao čuvenog kapetana Džeka Speroua u kultnom filmu "Pirati sa Kariba" zna koliko je Elizabet Snou imala problema da se uklopi u piratski, mornarski život, s obzirom na to da je kao žena na brodu vrlo nepoželjna. Osim na filmu, ni u ljudskoj istoriji žene zaista nisu bile dobrodošle na plovidbi. Rasprostranjeno mišljenje među mornarima bilo je kako žene ometaju posadu da obavlja svoje dužnosti, te je najbolje da ne putuju sa njima.

Sujevjerje o sirenama najpopularnije

Osim toga, za mitska bića sirene, koje su polu-žene polu-ribe, takođe se vjerovalo da pjesmom privlače mornare, te ih kasnije pojedu. Ideja o ovom mitskom biću i nastala je na plovidbama, pa i sve negativne konotacije o njima.

Mornari su ih obično zamišljali kao izuzetno zgodne i lijepe žene koje žive u vodama okeana, a imaju riblje repove. Svojom ljepotom i pjesmom one su ih, prema vjerovanju, privlačile, da bi ih zatim pojele. Po mnogim mitovima, upravo mornari predstavljaju hranu sirena, te je ovo prirodni, mitski, lanac ishrane.

Pjevanje na brodu privlači oluju

Iako često mornare zamišljamo kako tokom plovidbe pjevaju pjesme i ispijaju rum - istina je da je jedno vjerovanje o plovidbi vezano za negativno mišljenje o pjevanju i zviždanju na brodu. Pričalo se kako pjevanje i zviždanje privlače oluju i brodolom. Na nekim brodovima, zbog ovog sujevjerja, pjevušenje je bilo strogo zabranjeno od strane kapetana.

Crveni izlazak sunca donosi nesreću

Crveno-narandžasti izalazak sunca mnogima je najljepši i rado ga gledaju, a najviše se vezuje za romantična jutra i ima vrlo pozitivne konotacije. Međutim, ovo nije slučaj i sa plovidbom na kojoj je često doživljavan kao znak lošeg vremena.

U mornarskim krugovima čak se i razvila izreka: "Crveno nebo noću - mornarska sreća, crveno nebo ujutru - mornarska nesreća". Po ovome ipak zaključujemo kako su mornari uživali u lijepom zalazasku, ali ne i izlasku sunca, odnosno svitanju.

Nisu svi datumi jednako dobri za plovidbu

Određenih datuma i dana najbolje bi bilo ne ploviti, sudeći po rasprostranjenim sujevjerjima vezanim za plovidbu. Petak 13. nije taj datum za mornare, već su to: prvi ponedjeljak aprila i drugi ponedjeljak avgusta. Prvi ponedjeljak aprila izbegava se na plovidbi jer je tog dana, prema Starom Zavjetu Kain ubio Avelja, dok se drugi ponedjeljak avgusta izbjegava jer je to dan kada su kraljevine Sodome i Gomore bile uništene. Četvrtak i petak takođe su dani koji donose lošu sreću na plovidbi.

Delfini i ajkule predstavljaju predznak sreće i nesreće

Rijetko koje morsko i okeansko biće može se vidjeti sa broda, a neka od onih koje mogu definitivno su ajkule i delfini. Kako ih često viđaju tokom plovidbe, mornari su određena sujevjerja vezali za ove dvije vrste životinja. Sudeći po sujevjerju, delfini koji kruže oko broda donose sreću, dok ajkula donosi sigurnu nesreću.

Crna mačka donosi sreću

Suprotno vrlo rasprostranjenom vjerovanju kako je crna mačka predznak nesreće, mornari su često pred plovidbe na brod donosili crne mačke koje donose sreću! U vezi sa ovim sujevjerjem može se pronaći neka logika: mačke love glodare koji su česti, neželjeni posjetilac brodova, a i vrlo su inteligentne životinje, pa su mornari rado brinuli o njima tokom plovidbe i činili ih srećnim, dok su one uzvraćale svojim lovačkim sposobnostima.

Naravno, sujevjerja su odavno dio prošlosti, a ako ipak želite da vjerujete u po koju legendicu, odaberite neku pozitivnu - kao što je ona o delfinima! Na krstarenje se možete uputiti potpuno bezbrižno, a na brod slobodno možete da ponesete bananu i uživate u prelijepim panoramama crvenih svitanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.