NavMenu

Kineski đaci dobili pametne uniforme

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 31.12.2018. 09:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)Ilustracija
Kineske škole sada mogu da prate gdje se nalaze njihovi učenici zahvaljujući pametnim uniformama u koje su ugrađeni posebni čipovi.

Na ovaj način Kinezi žele da povećaju prisutnost učenika na nastavi, prenosi Global Times.

Ova primjena u praksi, prema mišljenju kritičara i velikog broja roditelja, poprilično je zastrašujuća. S druge strane, kineski nastavnici tvrde kako pametna tehnologija kao pomoć pri praćenju kretanja učenika može da bude od koristi u raznim situacijama, ne samo kada učenici odluče da bježe sa časova, već i u ozbiljnijim bezbjednosnim situacijama.

Svaka uniforma ima ugrađena dva čipa na ramenima, koji se koriste za praćenje kretanja učenika kada ulaze ili izlaze iz škole, uz dodatnu dozu softvera za prepoznavanje lica na ulazima, kako bi nastavnici bili sigurni sigurni da pravi student nosi pravu odjeću.

Uniforme se mogu prati bez obzira što su opremljene pametnom tehnologijom.

Iza ovoga stoji tehnološka kompanija Guizhou Guanyju koja se inače bavi razvojem pametnih uniformi.


Na školskim uniformama ugrađeni su i neki dodaci. Kako piše The Verge, čipovi u uniformama navodno mogu da prepoznaju i kada učenici spavaju na času.

Kinezi su do sada uveli korišćenje pametnih uniformi u deset škola. Prvi rezultati već su pokazali kako će školske administracije uvijek biti primorane da prate učenike zbog čestih bježanja sa časova.

Ipak, uz pametne uniforme mnogo je lakše da se sazna gdje odlaze i šta rade kada nisu u učionici za vrijeme nastave.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.