NavMenu

Zašto je dobro maziti bebe?

Izvor: BBC Utorak, 25.12.2018. 08:20
Komentari
Podeli
(Foto: tisskananat/shutterstock.com)
Bebe su da se štipkaju i maze, što im čak smanjuje aktivnosti u mozgu koje su povezane sa bolom, pokazuje jedno istraživanje.

Oksford i Univerzitet Džon Murs iz Liverpula sproveli su istraživanje u kojem su pratili aktivnosti u mozgu 32 bebe tokom vađenja krvi. Polovinu su tokom te procedure mazili mekanom četkom, što je dovelo do 40% manje bola.

- Dodir ima analgetički potencijal, a nema nikakvog rizika za sporednim efektima - kaže autorka istraživanja Rebeka Slejter.

Kako se navodi, bebe je najbolje maziti brzinom od tri centimetra u sekundi.

- Roditelji intuitivno maze djecu tom brzinom - kaže profesorka Slejter.

- Ukoliko bismo bolje razumjeli neurobiološke osnove tehnika poput masaže novorođenčeta, roditelji bi znali kako da bolje pomognu svojoj djeci.

Kada ih mazimo, bebama se u koži aktivira grupu neurona za koje je dokazano da smanjuju bol.

- Postoje dokazi da se ti neuroni aktiviraju i da lagani, nježni dodiri mogu da dovedu do promjena u mozgu beba - navodi Slejter.

Kako kaže, istraživanje, koje je objavljeno u magazinu Current Biology, moglo bi da objasni dokazane prakse koje pomažu djeci - poput masaže novorođenčeta ili kengurove nege, kada se prevremeno rođene bebe drže uz tijelo, da bi se podstakla veza između roditelja i djeteta, a bol smanjila.

- Prethodni rad nam je pokazao da dodir može da zbliži dijete sa roditeljima, smanji stres i kod roditelja i kod bebe, kao i da smanji dužinu boravka u bolnici - navodi Slejter.

Autori sada planiraju da ponove istraživanje, ali sa prevremeno rođenim bebama čije se tijelo i dalje razvija.

Kerolin Li Dejvi, direktorka u humanitarnoj organizaciji Blis, koja se bavi prevremeno rođenim bebama, podržala je tu ideju.

- Već znamo da dodiri zaista prave razliku u neonatalnom periodu i pomažu roditeljima da se zbliže sa svojom bebom.

- Ovo novo istraživanje pokazuje da bi dodir roditelja mogao da pomogne u smanjivanju bola kod beba i oduševljeni smo da finansijski pomognemo Oksfordu za to istraživanje. Mnogi ne shvataju kroz koliko tačno medicinskih zahvata prevremeno rođena beba prođe tokom boravka u bolnici.

- Sve što može da joj umanji neprijatnost je veliki korak naprijed u ovoj nedefinisanoj oblasti istraživanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.