NavMenu

Samsung testira mogućnost upravljanja TV-a mislima

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 14.11.2018. 09:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: posteriori/shutterstock.com)Ilustracija
Ideja kontrolisanja predmeta koristeći naš um, izgleda kao scena iz naučno-fantastičnog filma ili priče, međutim to zapravo nije toliko nedostižno.

U prošlosti smo vidjeli kako koristeći naš mozak, možemo da kontrolišemo uređaje poput invalidskih kolica, zbog čega korišćenje mozga za kontrolisanje TV-a ne izgleda tako nemoguće. Zapravo, tokom Samsung Developer konferencije, kompanija je otkrila da rade na softveru koji bi potencijalno omogućio korisnicima da kontrolišu svoje televizore koristeći mozak.

Prema Samsung-u, rad na takvom projektu počeo je prije tri mjeseca u partnerstvu sa Center of Neuroprosthetics of the Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) u Švajcarskoj, s idejom da omoguće onima sa određenim ograničenim sposobnostima da kontrolišu svoje uređaje.

Prema riječima Ricarda Chavarriaga, senior naučnika u EPFL-u koji takođe radi na projektu "Kako možemo da obezbijedimo pristup ljudima koji ne mogu da se pomjeraju ili koji imaju ekstremna ograničenja u njihovim pokretima. Stvaramo tehnologiju koja je složenija, koja je inteligentnija, ali ne treba zaboraviti da se ova tehnologija stvara kako bi se povezivala sa ljudima."


Samsung nije sam u pokušaju da iskoristi tehnologiju kako bi pomogao osobama sa invaliditetom. Tokom Netflix-ovog Hack Day-a, Netflix inženjeri su iskoristili TrueDepth kameru iPhone X-a kako bi omogućili navigaciju okom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.