Izvor: Klix | Srijeda, 10.10.2018.| 08:39

U Italiji "s nogu", u Francuskoj uz kroasan - Kakvi su rituali ispijanja kafe u nekim zemljama

(Foto: Peter Bernik/shutterstock.com)
Ljudima širom svijeta nezamisliv je početak dana bez šolje kafe, a rituali ispijanja ovog magičnog crnog napitka razlikuju se od države do države. Ritual ispijanja kafe mnogo govori o nama, kao i o kulturi i tradiciji zemlje iz koje dolazimo.

U Italiji je najpopularniji espreso koji se poslužuje u maloj šoljici i obično se konzumira stojeći. Zanimljivo je da Italijani smatraju da nije dobro naručivati kapućino u noćnim satima, jer je jutro jedino vrijeme za uživanje u kapućinu.

Francuzi u velikoj šolji kombinuju jednaku količinu filter kafe s mlijekom, a ovaj napitak najradije ispijaju uz jutarnji kroasan.

U Turskoj kažu da kafa mora biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav. Turci kafu uvijek poslužuju nakon jela, a prave je u bakrenoj džezvi. Kako bi ublažili gorčinu često je poslužuju s turskim slatkišima.

Stanovici Kube svoje jutro obavezno počinju šoljom veoma jake crne kafe koja je neodvojiv dio njihove kulture.

U Saudijskoj Arabiji kafa se uvijek prvo poslužuje starijima. Njihova kafa uglavnom je aromatizirana kardamomom i hurmama.

Najveća količina kafe pije se u SAD-u. Amerikanci najčešće konzumiraju espreso i kapućino i za njih ne postoji doba dana koje nije idealno vrijeme za kafu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.