NavMenu

Beč i Dortmund najdigitalizovaniji gradovi

Izvor: Eurocomm PR Srijeda, 26.09.2018. 08:32
Komentari
Podeli
BečBeč
Njemačka fondacija Lebendige Stadt (Živahan grad) proglasila je Beč i Dortmund za najdigitalizovanije gradove. Ovo priznanje odnosi se na gradove i zajednice koje raspolažu dugoročnom strategijom za digitalizaciju i već ostvarenim projektima.

Traženi su projekti koji mogu poslužiti kao primjer drugim gradovima.

Na ovom takmičenju učestvovalo je 29 gradova i zajednica iz četiri evropske zemlje, a osim Beča i Dortmunda na listi su se našli i nemački gradovi Koburg (Coburg) i Hajdelberg (Heidelberg).

- Digitalizacija je najveća promjena još od industrijske revolucije. Grad Beč je to brzo shvatio: da bi svi stanovnici Beča mogli da profitiraju, digitalizacija ne smije biti usputna stvar, već se mora oblikovati i voditi - izjavio je član gradskog vijeća za finansije, privredu, digitalizaciju i međunarodna pitanja, Peter Hanke.

U obrazloženju izbora upravo ovog grada za pobjednika navedeno je da je Beč sa svojom "Digitalnom agendom" obezbijedio kompletnu strategiju digitalizacije, koja je rezultat otvorenog procesa planiranja u kojem su učestvovali i građani. Ustanovljeno je pet oblasti rada, a za svaku od njih određen je vodeći projekat. Tako je omogućeno da se putem aplikacije gradskoj upravi prijave smetnje, opasnosti ili brige.


Aplikacija Wien.at omogućava direktan pristup digitalnim uslugama grada. Uz to, korisnici u stvarnom vremenu na svoje pametne telefone dobijaju informacije o smetnjama u saobraćaju ili o vremenskim prilikama. Napravljen je i virtuelni službenik Wien Bot, koji dostavlja informacije o opštinskim kancelarijama, parkovima, bazenima ili različitim manifestacijama.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.