NavMenu

Trinaest zanimljivih činjenica o mlijeku

Izvor: eKapija Petak, 21.09.2018. 15:59
Komentari
Podeli

Toliko je zanimljivih činjenica kada je u pitanju ovaj vanvremenski napitak, bez kog nijedan sisar ne opstaje, da je gotovo nemoguće posložiti sve poznate anegdote. Ovo su samo neke od bizarnih činjenica i situacija u kojima je akter niko drugi do mlijeka, piše na sajtu Mljekara Leskovac.

Mlijeko ubica

Koliko god bizarno i morbidno zvučalo, jedan ovakav slučaj je zabilježen u Brazilu. Naime, u jednoj bolnici, medicinska sestra na praksi, sasvim slučajno je ušpricala kafu i mlijeko u infuziju žene koja je ležala u bolnici. Slučaj se nažalost završio tragičnim ishodom.

Državno piće

Iako su brendovi Amerike burbon, Koka kola i brojna druga pića, čak 21 država izabralo je za nacionalno piće upravo mlijeko.

Laktoza?

Sve češće slušamo o tome da je veći procenat onih koji su intolerantni na laktozu u odnosu na neka davnija vremena. Istini za volju, nisu samo narodi koji su izloženi mas produkciji mlijeka u ovom problemu. Nauka kaže da se i urođenici, koji nemaju pretjerano susreta sa mlijekom iz industrije, suočavaju sa istim problemom.

Milka, Belka, Šarulja daju više mlijeka

Ovo istraživanje prenio je Press office, a odnosi se na krave koje imaju imena. Naime, kada se farmer obraća svojoj kravi po imenu koje joj je nadenuo, krava u prosjeku daje 258 litara mlijeka više.

Al Kapone i rok trajanja

Za određivanje roka trajanja na flašama mlijeka tokom prvih desetljeća prethodnog vijeka brinuo je lično Al Kapone. Izgleda da je osim alkohola i mlijeko bio dobar biznis.

Mlijeko i žaba

Stari ruski običaj za sprečavanje procesa vrenja mlijeka i stvaranja kiselosti, bio je da se u kantu sa mlijekom ubaci poseban tip žabe. Tek kasnije, utvrdili su veliki broj antibiotskih bakterija u kombinaciji ta dva "proizvoda" koji su nauci dobro došli.

Kralj Švedske i njegova smrt


Švedski kralj Adolf Frederik umro je poslije večere koja se sastojala od jastoga, kavijara, kiselih krušaka, šampanjca, a poslije četrnaest jela popio je posudu vrijelog mlijeka. Pamti se kao kralj koji se prejeo do smrti.

Sardinijski sir


Sardinijski sir je ilegalan, jer se pravi na najuvrnutiji način. Naime, sir se fermentira u utrobi novorođenog jareta. Nakon što se jare zakolje, mlijeko koze se stavlja u utrobu i drži mjesec dana. Nakon toga se poslužuje sečenjem nožem. Iako je ovaj podatak najbizarniji, baš zbog toga Sardinijski sir i te kako na cijeni.

Grad sira


Sigurno ste čuli za čuveni brend Pizza Hut. Da li bi vam bilo čudno ako bismo vam rekli da je za proizvodnju sira koji se potroši za filovanje ovih pica potrebno više od 170.000 krava od čijeg se mlijeka dobija sir.


Bik koji je mirisao cvijeće

Svi se sjećaju čuvenog Ferdinanda iz crtanog filma. Dok su njegovi saborci svoju silinu pokazivali na koridi, Ferdinand je sjedio i mirisao cvijeće. Ovo nimalo nije slučajnost kada je inspiracija stvaraoca lika Ferdinanda u pitanju. Naime, krave imaju izuzetno razvijeno čulo mirisa, pa poneke mirise mogu osjetiti na daljini do čak desetak kilometara.

Kada vode za puno mlijeka

Krave koje daju mlijeko moraju dobro da se hrane i poje da bi kvalitet mlijeka bio na određenom nivou. Zbog toga, krave osim ishrane moraju da piju i dosta vode. Statistika kaže da jedna krava u prosjeku dnevno popije vode ekvivalentno količni koja stane u jednu osrednju kadu u kupatilu. Još jedna, zanimljiva činjenica jeste i ta da krave ne mogu da povraćaju. Čak ni kad popiju više od ove jedne kade.

Berta rekorder

Najstarija krava koja je ikada zabilježena jeste krava po imenu Velika Berta. Osim što drži rekord po tome što je za života otelila čak 39 teladi, Berta je šampion u u godinama. Umrla je 1993. godine, tri mjeseca pred svoj 49 rođendan.

Kako je nastao Mliječni put

Jedna od najzanimljivijih teorija kako je nastala galaksija Mliječni put, naravno zasnovana je na legendi. Ta legenda kaže da je Mliječni put nastao od kapi mlijeka iz grudi Here (Zevsove žene) koja je dojila Herkula.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.