NavMenu

Aspirin ne treba da piju zdrave starije osobe

Izvor: Nedeljnik Utorak, 18.09.2018. 08:33
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com)
Starije osobe dobrog zdravlja ne bi trebalo da svakog dana uzimaju aspirin, prenose britanski mediji rezultate velikog istraživanja sprovedenog u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji.

Istraživanje sprovedeno u SAD i Australiji na 19.114 zdravih osoba starijih od 70 godina koje prethodno nisu imale problema sa srcem pokazalo je da uzimanje aspirina uvećava rizik od ozbiljnog unutrašnjeg krvarenja, što je u skladu sa prethodnim saznanjima, prenosi Independent.

Istraživači koji su radili na studiji vjeruju da su niske doze aspirina, koje se prepisuju svakodnevno poslije moždanog ili srčanog udara, imaju ograničene benefite za starije ljude koji se nadaju da produže dobro zdravlje. Studija je otkrila da svakodnevno uzimanje aspirina kod zdravih osoba starijih od 70 godina nije značajno redukovalo rizik od nefatalnog srčanog udara, bolesti srca i šloga.

Rezultati istraživanja objavljeni su u tri izvještaja u uglednom medicinskom časopisu "New England Journal of Medicine" pokazala su da aspirin ne smanjuje opasnost problema sa srcem niti ima druge povoljne učinke po zdravlje.

- To znači da milioni zdravih starijih ljudi širom svijeta koji piju aspirin u niskoj dozi bez medicinskog razloga možda to čine nepotrebno jer istraživanje nije pokazalo opšti povoljni učinak po zdravlje koji bi amortizovao rizik krvarenja - upozorio je profesor Džon Meknejl iz Australije.

On ocijenjuje da će rezultati obezbijediti potrebne informacije za ljekare koji već duže vrijeme razmišljaju da li treba preporučivati aspirin zdravim pacijentima.

Istraživanje je takođe pokazalo veći broj smrtnih ishoda od raka iako istraživači smatraju da su potrebne dalje analize budući da je rezultat suprotan dosadašnjima na tom području.


Profesor Piter Rotvel sa Univerziteta u Oksfordu, vodeći stručnjak za aspirin, naglašava da rezultati navode na jasan zaključak.

- Ako imate više od 70 godina, zdravi ste i niste prethodno imali problema sa srcem, uzimanje aspirina zapravo vam neće donijeti neku veliku korist. Stoga nije preporučljivo da se sami liječite aspirinom, ako nemate konkretnu medicinsku indikaciju - kazao je profesor.

On, međutim, upozorava da se rezultati ne odnose na ljude koji već imaju neku od tih bolesti, zbog čega i piju taj lijek, i oni bi i dalje trebalo da slijede savjete ljekara, prenosi BBC.

Ko god duže vrijeme pije aspirin, ne bi trebalo odjednom da prestane jer i to može prouzrokovati probleme. Ako ste u dilemi, porazgovarajte sa svojim ljekarom, naglašava profesor Rotvel.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.