Izvor: B92 | Četvrtak, 13.09.2018.| 08:09

Zašto mačke toliko spavaju?

Mačke su velike spavalice i u prosjeku sanjajući provedu između 15 i 20 sati. Najaktivnije su od sumraka do zore, a to znači da tek predveče postaju aktivne.

Ako ste tek usvojili macu, treba da znate da se one često probude predveče i rastrče po cijeloj kući igrajući se. Vaša ljubimica u to doba ne troši vrijeme i počeće da istražuje vaš dom i odmah "upada u nevolje". Najčešće će to da radi baš kada vi spavate.

A kada vi ustanete, završite sa doručkom, ona će nastaviti da drijema. Mačke su predatori, što znači da im se život vrti oko lova i ulova i to pretežno noću. I velike mačke, poput lavova, imaju sličan način ponašanja. Čak i u igri će pokazati te instinkte. A lov oduzima i te kako puno energije, bez obzira na to lovi li ona plijen ili se samo igra po kući.

Upravo zbog toga san je izuzetno važan za sakupljanje energije i još više trčanja, skakanja, sakrivanja i penjanja.

Mačke rijetko kad duboko spavaju, već većinu vremena samo dremaju, dok duboki san traje oko pet minuta. Takođe, drijemaju u položaju koji će im omogućiti brzo kretanje za akciju ako će to biti potrebno, jer su one stalno na oprezu. Mačići i starije mačke spavaju nešto duže od odraslih mačaka.

Međutim, mačke mogu da se prilagode i kućnom redu svojih vlasnika. Ako žive s vama u kući, one će vam se prilagoditi nakon nekog vremena, jer će htjeti više vremena da provode s vama. Ritam spavanja prilagodiće hranjenju, pa će nakon nekog vremena spavati kad i vi - noću.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.