Izvor: Radio 021 | Četvrtak, 13.09.2018.| 07:59

Umjereno konzumiranje mliječnih proizvoda štiti od srčanih bolesti i moždanog udara

(Foto: MaraZe/shutterstock.com)
Konzumiranje tri manje porcije mliječnih proizvoda dnevno može da zaštiti od srčanih bolesti i moždanog udara, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Mliječni proizvodi kao što su sir i mlijeko nisu na dobrom glasu zbog zasićenih masti koje sadrže, ali je nova studija pokazala da umjereno konzumiranje može da zaštiti srce.

Studija je sprovedena u zemljama nižeg i srednjeg imovnog stanja, u kojima se mliječni proizvodi konzumiraju manje, rekla je Mahshid Degan sa Univerziteta Mekmaster u Kanadi, jedna od vođa ovog projekta. Ona je za britanski Gardijan izjavila da ovi nalazi mogu da posluže bogatijim zemljama u kojima se mliječni proizvodi izbjegavaju zbog zdravlja.

- Umjerena količina, tri puta na dan, može da zaštiti srce, a ne da ga ošteti. Mi savjetujemo onim ljudima koji unose veoma malo mliječnih proizvoda da povećaju unos - rekla je ona.

Zabrinutost zbog mliječnih proizvoda proističe iz činjenice da zasićene masti povećavaju nivo LDL holesterola, koji se vezuje za bolesti srca. Međutim, prema riječima Deganove, mliječni proizvodi sadrže i sastojke koji su dobri za ljude, kao što su posebne aminokiseline, nezasićene masti, vitamini K1 i K2, kalcijum, magnezijum i kalijum.

Prema njenim riječima, ne treba odbacivati nešto vrijedno u želji da se otarasite nečeg beznačajnog.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.