NavMenu

Japanci testiraju svemirski lift, prevoz turista moguć od 2050.

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 06.09.2018. 08:29
Komentari
Podeli
(Foto: iurii/shutterstock.com)
Japan će uskoro da testira svemirski mini lift. Do 2050. trebalo bi da počne da prevozi turiste, objavili su naučnici sa Univerziteta Šizuoka.

Japanski naučnici koji rade na konstrukciji svemirskog lifta uskoro će da obave prvo testiranje. Naučnici se nadaju da će uz pomoć dugačkog kabla postavljenog u svemiru između dva manja satelita uspjeti da pošalju minijaturni lift dimenzija 6x3x3 centimetara.

Raketom H-2B u svemir bi trebalo da prevezu sav potreban materijal. Njeno lansiranje predviđeno je 11. septembra iz baze Tanegašima na jugu arhipelaga.

- Riječ je o prvom ovakvom pokušaju u svijetu, kojim nastojimo da testiramo kretanje lifta u svemiru - rekao je portparol Univerziteta za AFP, dodavši da će se sve odvijati pod nadzorom kamera postavljenih u satelitima.

Koncept svemirskog lifta koji bi se uz pomoć čvrstih kablova uspinjao više hiljada kilometara do svemirske stanice smještene u geostacionarnoj orbiti datira još iz 19. vijeka. Na tu zamisao došao je sovjetski naučnik Konstantin Tsjolkovski 1895. kada je ugledao Ajfelov toranj u Parizu.

Gotovo sto godina kasnije, Artur Klark, britanski pronalazač i jedan od najpoznatijih pisaca naučne fantastike, koji se ipak čvrsto držao nauke i njenih realnih dometa i hipoteza, obnovio je ovu zamisao u knjizi "Rajski vodoskoci", objavljenoj 1978.


Za sada, taj san zbog tehnoloških prepreka još uvijek postoji samo u teoriji. Ipak, jedna japanska kompanija na cijelu priču gleda mnogo optimističnije. Riječ je o firmi Obajaši koja sarađuje sa timom naučnika sa Šizuoke. Njeni stručnjaci rade na izgradnji lifta koji bi do 2050. godine u svemir prevozio turiste.

Iz kompanije su objasnili da namjeravaju da postave čvrstu karbonsku nanocijev, kabal strukturom dvadeset puta čvršći od čelika. Kabina lifta kretala bi se zahvaljujući šipci dugačkoj oko 96.000 kilometara, što je četvrtina udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.