NavMenu

Ne mogu da pronađu kupljene zvijezde, traže pomoć astronoma

Izvor: B92 Utorak, 24.07.2018. 12:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sdecoret/shutterstock.com)Ilustracija
Profesionalni astronomi imaju ovih dana pune ruke posla, jer osim što istražuju galaksije, sada su uključeni i u potrage za zvijezdama koje su ljudi kupili preko interneta a ne mogu da ih pronađu, piše portal Gizmodo.

Poznato je da su zvijezde na Mlječnom putu mogle da se kupe preko interneta i to po cijeni od dvadesetak dolara. Ali, iako kupite zvijezdu vi zapravo ne postajete njen vlasnik, nego zapravo kupujete parče lijepog papira i poziciju u privatnom registru firme koja vam je prodala. Internacionalna Astronomska Unija je jedina organizacija koja daje imena zvijezdama i niko to ne može u njihovo ime da uradi.

Prema svjedočenjima kupaca, postoji problem da nađete svoju zvijezdu.

- Kao astronomi često čujemo pitanja kako neko može da pronađe svoju zvijezdu. Često dajemo tehničku podršku kompanijama da bi uspjele da pronađu zvijezde - kaže Karen Masters, astrofizičarka na koledža Haverford.

Kompanije zapravo prodaju samo romantične ideje: da nekome ko vam je posebno drag poklonite zvijezdu ili da je nazovete po voljenoj osobi. I tako svaki put kada pogledate u nebo sjetite se ljubavi zbog koje vam igra srce.

Astronomi navode da je svega 2.500 zvijezda vidljivo golim okom, a kompanije ih prodaju na milione. Za one ostale vam je potreban ozbiljan teleskop da biste ih uočili, pa sada mnogi imaju problem da nađu ono za šta su platili.

Astronom Brit Šaringhausen svjedoči da ga je jednom jedna porodica zamolila da im pronađe zvijezdu nazvanu po preminulom rođaku. Slučaj je bio "napet" jer su koordinate bile vrlo neprecizne.

- Našla sam jednu lijepu sliku iz svemira i zaokružila sam najljepšu zvijezdu. Nisam imala srca da im rasturim snove - priznala je Brit.

Stručnjaci navode da ne bi trebalo da kupujete ovako "jedinstvene poklone", jer su oni najčešće loše koordinate i lažna imena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.