NavMenu

Burberry spalio odjeću, torbe i parfeme vrijedne 31 mil EUR

Izvor: Capital Petak, 20.07.2018. 10:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: fiphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Luksuzna britanska modna kuća Burberry uništila je proteklu godinu dana neprodanu odjeću, modne dodatke i parfeme u vrijednosti više od 31 mil EUR kako bi zaštitila svoj brend.

Time se ukupna vrijednost robe koju je ova kuća uništila u posljednjih pet godina popela na više od stotinu miliona eura.

Burberry nije jedina modna kuća koja uništava svoje proizvode. Mnoge kuće uništavaju svoje neželjene predmete kako bi spriječile da oni budu ukradeni ili da se prodaju jeftino.

Iz Burberryja su saopćili kako su sve proizvode uništili ekološki prihvatljivim spaljivanjem u specijaliziranim spalionicima kako bi iskoristili proizvedenu energiju.

- Burberry pažljivo smanjuje količinu viška zaliha koje proizvodimo. U slučaju kada je odstranjivanje proizvoda neophodno, to činimo na odgovoran način - kazao je glasnogovornik britanske modne kompanije.

Proteklih godina Burberry je ulagao mnogo energije kako bi ovaj brend ponovo učinio ekskluzivnim nakon što su falsifikatori kopirali skoro sve njihove proizvode.

Jedna od glavnih Burrbery-jevih prodavačica Maria Malone kazala je kako je uništavanje proizvoda dio procesa proizvodnje.


- Razlog zbog kojeg rade ovo jeste jer ne žele preplaviti tržište popustima. Oni ne žele da Burberry proizvodi dođu u ruke svima koji ih mogu prodati uz popust i time umanjiti vrijednost brenda - izjavila je Malone.

Ipak, postupak Burberryja ljuti aktiviste za zaštitu okolišta i dioničare koji se pitaju zašto proizvodi nisu ponuđeni privatnim investitorima.

Kompanija H&M takođe je nedavno priznala kako spaljuje robu da bi doprinijela proizvodnji energije u malom švedskom gradu Vasterasu.

Bez obzira na brojne pritužbe, Burberry brani svoje postupke tvrdeći kako istu praksu imaju i druge modne kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.