NavMenu

Jubilarno izvođenje opere Hasanaginica 20. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo

Izvor: Klix Utorak, 19.06.2018. 14:50
Komentari
Podeli

(Foto: Ajan Alen/shutterstock.com)
Opera Hasanaginica će u srijedu, 20. juna, biti izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo, a ulaz je besplatan.

Hasanaginica je jedna od najljepših balada koja je ikad nastala i služila je kao predložak za istoimenu bosansku operu, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 2000. godine. Libreto je napisao Nijaz Alispahić, kompozitor je bio Asim Horozić, a režiju je potpisao Sulejman Kupusović.

Izvedbom u Narodnom pozorištu Sarajevo 20. juna ova opera će doživjeti svoje 60. jubilarno izvođenje. Na sceni ćemo premijerno imati priliku slušati i gledati Ademu Pljevljak - Krehić i Leonarda Šarića koji će utjeloviti uloge Hasanaginice i Hasanage.

Ulogu Imotskog kadije svojim predivnim tenorom donijet će nam Amir Saračević, dok je uloga bega Pintorovića povjerena Denisu Isakoviću. U ulozi majke Hasanage pojavit će se Dajana Šegvić, a sultaniju će nam dočarati Aida Čorbadžić. Starog svata izvest će Dragan Pavlović, a uloga sazlije pripala je Ivanu Šariću.

U predstavi učestvuju Hor Oper NPS, Balet NPS uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Dario Vučić. Predstava počinje u 19:30 sati.

Nakon izvedbe u Sarajevu u operi Hasanaginica uživat će publika u Tuzli, rodnom gradu kompozitora Horozića. Opera će biti izvedena 23. juna u 19:30 sati, u Bosanskom kulturnom centru.

Nakon gostovanja u Tuzli opera Hasanaginica će se 5. jula naći na prestižnom regionalnom 66. Festivalu Ljubljana u Sloveniji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.