Izvor: Radio 021 | Srijeda, 16.05.2018.| 08:41

Naučnici na tragu lijeka za prehladu

(Foto: wavebreakmedia/shutterstock.com)
Britanski naučnici vjeruju da su na tragu načinu koji bi mogli da primjene u borbi protiv obične prehlade, pri čemu se ne bi fokusirali na uništenje virusa koji ima stotinu verzija, već na liječenje tkiva domaćina.

Infekcija ili zaraza nekim virusom podrazumijeva štetan prodor i multiplikaciju nekog biološkog agensa (mikroorganizma) u tijelu domaćina, čija je posljedica bolest tkiva domaćina. Domaćini se protiv infekcije bore koristeći svoj imuni sistem. Sisari na zaraze reaguju urođenim odgovorima, a često je riječ o upalama i adaptivnim imunim odgovorima. Pošto inficira organizam domaćina, uzročnik infekcije njime se koristi da bi se razvijao i razmnožavao na domaćinovu štetu.

Britanski naučnici laboratorijskim testiranjima su blokirali ključan protein (enzim) u tjelesnim ćelijama koje virusi obično "otimaju" kako bi se replicirali i širili, prenosi BBC.

Intenzivno rade na razvoju lijeka koji bi se inhalirao kako bi se izgledi za pojavu nuspojava smanjili na minimum. Njihove laboratorijske studije pokazale su da bi lijek pacijentu trebalo dati što ranije kako bi se zaustavilo djelovanje bilo kog virusa, a klinička ispitivanja na ljudima mogla bi da počnu za dvije godine.

Tvrde da je u laboratoriji lijek djelovao samo nekoliko minuta nakon primjene na ćelijama ljudskih pluća, pri čemu se ciljao protein NMT (N-miristiltransferaza), piše časopis "Nature Chemistry".

Svim sojevima virusa prehlade ovaj enzim je potreban da bi mogli da se repliciraju.

- Naša je zamisao da damo lijek pacijentu čim oseti simptome prehlade kako bi se onemogućilo umnožavanje virusa i njegovo širenje - rekao je profesor Ed Tejt.

- Čak i kad bi prehlada uzela maha, simptomi bi joj bili puno blaži. Ovakav bi lijek puno pomogao osobama koje boluju od astme i kojima je obična prehlada vrlo ozbiljna bolest - kaže Tejt.

Pojašnjava da je ciljanje domaćina umesto infekcije "prilično radikalan potez" ali čini se razumnim jer je "napad" na virus prilično zamršen.

Virusi obične prehlade nisu samo raznovrsni i brojni, nego se i brzo umnožavaju, što znači da vrlo brzo razvijaju otpornost na bilo kakve lijekove.

Laboratorijska ispitivanja lijeka pokazala su da novi medikament uspjeva da blokira više vrsta virusa, ne nanoseći pritom štetu ljudskim ćelijama.

Potrebno je sprovesti dodatne studije kako bi se garantovalo da lijek neće nanijeti dodatnu štetu organizmu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.