Izvor: Radio 021 | Srijeda, 16.05.2018.| 08:33

Gazirana voda čuva srce, kosti i stomak

(Foto: Tim UR/shutterstock.com)
Višestruko je korisno piti gaziranu vodu, jer pomaže kod loše probave i sprečava stvaranje žučnih i bubrežnih kamenaca.

Povoljno djeluje i na srce, što je pokazalo čuveno Framingamsko istraživanje faktora rizika za bolesti srca iz 1948. godine. Kod više desetina hiljada ljudi, čak i potomaka prvih učesnika, ispitivao se i efekat gaziranih pića na gustinu kostiju i otkriveno je da je smanjena prosječna gustina kostiju samo kod žena koje su pile tri puta nedeljno gazirane slatke napitke poput sokova.

Zapravo je fosforna kiselina, koja je prisutna u komercijalnim bezalkoholnim gaziranim pićima, supstanca koja smanjuje gustinu kostiju, a ne karbonizovana voda, što je i potvrđeno istraživanjem naučnika s Univerziteta u Bostonu.

S druge strane, u jednom španskom istraživanju dokazano je da su žene koje su u postmenopauzi dva mjeseca pile gaziranu mineralnu vodu smanjile rizik od razvoja koronarnih bolesti.

Još jedno istraživanje objavljeno u Evropskom časopisu za gastroenterologiju i hepatologiju pokazalo je da su bolesnici koji su patili od lošeg varenja i zatvora poslije dvije nedjelje korišćenja gazirane vode imali bolje varenje, žučna kesa im se bolje praznila i imali su redovniju stolicu.

Gazirana voda sadrži malu količinu ugljen-dioksida, nema kalorija, nema šećera, a blagotvorna je za zdravlje, a dodatno osvježava i hidrira.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.