Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 16.04.2018.| 15:46

Međunarodni film festival Prvi kadar od 12. do 16. novembra u Istočnom Sarajevu

(Foto: ktsdesign/shutterstock.com)
Dvanaesti Međunarodni film festival Prvi kadar Istočno Sarajevo raspisao je konkurs za takmičarski program festivala, a rok za prijavu je 1. jul.

- Pravo učešća na festivalu, koji će biti održan od 12. do 16. novembra, imaju dokumentarni i kratki igrani filmovi, čija proizvodnja nije starija od dvije godine - izjavila je danas umjetnički direktor i selektor Prvog kadra Aleksandra Mitrić Štifanić.

Prema njenim riječima, filmovi će se takmičiti u pet festivalskih selekcija: "U fokusu" - međunarodna selekcija dokumentarnih filmova stranih autora; "Eks JU u fokusu" - regionalna selekcija dokumentarnih filmova autora sa eks JU prostora; "Kratke priče" - međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora; "Ključ za film" - međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i "Novi pogledi" - međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta.

Ističe da će se i ove godine autori takmičiti za prestižne festivalske nagrade: Filmska klapa, za filmove u studentskim selekcijama, Pečat "Kneza Pavla", za ostale festivalske selekcije i Gran pri za najbolji film festivala.

- Ovogodišnji festival biće održan pod motom "Prvi kadriraj!". Ovaj moto podstiče filmske autore da tragaju za novim filmskim pričama i prvi ih zabilježe. Na taj način, festival pokreće inspiraciju i kreativnost u stvaranju filmskih ostvarenja sa upečatiljivim stavom. Moto festivala je i poruka mladima da se bave filmom i filmskom umjetnošću - poručuje Štifanić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.