Izvor: Radio 021 | Nedjelja, 15.04.2018.| 17:27

Biciklizam oblikuje tijelo i popravlja memoriju

Ilustracija (Foto: Dudarev Mikhail/shutterstock.com)
Ako želite da oslabite jedan kilogram, morate fizičkom aktivnošću da sagorite 7.700 kalorija više nego što unesete. Da biste to postigli, možete da trčite, idete u teretanu, ali i da izaberete nešto prijatnije - da vozite bicikl u prirodi.

Prednost je što ovaj vid rekreacije odgovara svim uzrastima. Tempo može da se prilagodi zdravstvenom stanju i fizičkim mogućnostima svakog pojedinca. Istovremeno, vožnja bicikla povećava nivo energije za 20% i smanjuje umor za 65%, jer biciklizam podstiče mozak da izlučuje neurotransmiter dopamin, koji je povezan s energijom.

Osim što ovaj vid aktivnosti jača srce, snižava krvni pritisak, povećava potrošnju energije i sagorjeva višak masti, takođe održava tonus tijela, bedara, zadnjice, stomaka i snižava nivo stresa i napetosti.

Bicikl je odličan, posebno za muskulaturu nogu, zato biciklisti imaju lepo izvajane donje ekstremitete. Ali, osim mišića nogu, aktivni su i mišići koji omogućavaju biciklisti da zadrži pravilan položaj tijela - trbušni mišići i mišići donjeg dijela leđa.

Bicikl nije samo odličan trenažer za tijelo, već doprinosi da se u top-formi održi i memorija, tačnije sposobnost da se sjećamo stvari. Do ovog podatka došli su irski naučnici koji su angažovali grupu studenata dobrovoljaca da gleda slike koje su predstavljale nepoznata lica i imena ljudi koje nisu poznavali. Polovina studenata je zatim morala da vozi bicikl pola sata sa povećavanjem brzine, a druga polovina je ostala da sijedi. Potom je zatraženo od svih ispitanika da se sjete prikazanih slika i oni koji su vozili bicikl postigli su daleko bolje rezultate u memorisanju u odnosu na drugu grupu koja je sjedela.

Podesite sjedište tako da ne krivite kičmu. Noge treba da budu blago savijene, garderoba udobna i komotna. Stručnjaci smatraju da je bicikl najbolje voziti ujutru, jer se tada najviše podstiče stvaranje vitamina D, koji vezuje kalcijum u kostima i spriječava osteoporozu. Neka istraživanja pokazuju da vožnja bicikla produžava život za čak pet godina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.