Izvor: Radio 021 | Utorak, 13.03.2018.| 10:15

Danska najbolja zemlja za žene

Kopenhagen
Najbolja zemlja na svijetu za žene je Danska, pokazuje godišnji izvještaj U.S. News & World.

Lista je zasnovana na anketi u kojoj je učestvovalo više od 9.000 žena, a u top 10 nalaze se Švedska, Norveška, Holandija, Finska, Kanada, Švajcarska, Australija, Novi Zeland i Njemačka.

U Danskoj i žene i muškarci imaju skoro besplatnu zdravstvenu zaštitu i visoko obrazovanje. Osim toga, u Danskoj postoji ženska politička stranka Feministisk Initiativ (ili F!).

Na drugom mjestu je Švedska, gdje su skoro dvije trećine fakultetski obrazovanih ljudi žene. Zakoni o porodiljskom odsustvu su fleksibilni, a pravo na porodiljsko imaju i očevi. U Švedskoj postoji i Sekretarijat za rodna pitanja koji radi na obezbjeđenju ravnopravnosti u svim sferama života.

Norveška je zemlja koju često nazivaju utočištem za ravnopravnost polova, a na ovoj listi zauzela je treće mjesto.

Slijedi Holandija koja je, kada je riječ o rodnoj ravnopravnosti, dugo bila pionir. Politika emancipacije iz 1978. godine osigurala je porodiljsko odsustvo za žene i muškarce, a zdravstvena zaštita, prihodi, mogućnost odlučivanja i učestvovanja u političkom životu isti su za oba pola.

Još jedna skandinavska zemlja koja ženama nudi odlične uslove za život i ravnopravnost je Finska. Za to je prvenstveno zaslužan Zakon o ravnopravnosti muškaraca i žena iz 1987. godine kojim se za žene i muškarce u svim sferama života garantuju identična prava i sprečava diskriminacija.

Šesto mjesto zauzela je Kanada. Kanadski ministar finansija Bil Morno je za 2018. godinu usvojio plan "Jednakost+rast, jaka srednja klasa", čiji je cilj podsticanje žena i pomoć u tome da budu ključna radna snaga zemlje.

Švajcarska je zemlja u kojoj je život generalno uređen pa je razlika u polovima u svakodnevnom životu, ali i na radnom mjestu skoro neprimjetna. Zbog toga je ova zemlja na sedmom mjestu.

Priznavši istopolne brakove Australija je napravila veliki iskorak kada je riječ o ljudskim pravima. Nalazi se na osmom mjestu, a može se pohvaliti i činjenicom da su žene koje žive u Australiji među najdugovječnijim na svijetu.

Novi Zeland je 1893. godine postao prva zemlja na svijetu koja je dozvolila ženama da glasaju na parlamentarnim izborima. Ove godine slave i jubilej, 125 godina prava glasa za žene.

Na desetom mjestu je Njemačka, država na čijem je čelu jedna od najmoćnijih žena svijeta Angela Merkel, što je veliki motiv ženama da se uključe u politiku.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.