NavMenu

Nova prijetnja za okeane - nanoplastika

Izvor: N1 Ponedjeljak, 12.03.2018. 15:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vedrana Džudža)Ilustracija
Naučnici su utvrdili da antarktički račići, koji su glavna hrana morskih sisara, mikroplastiku pretvaraju u svom digestivnom traktu u nanoplastiku, što predstavlja do sada neotkrivenu prijetnju životnoj okolini. Rezultati istraživanja koje je sproveo tim sa Univerziteta Grifit predvođen Amandom Doson objavljeni su u časopisu Nature Communications.

Ovim istraživanjem je prvi put otkrivena sposobnost račića da fizički izazovu promjenu mikroplastike koju progutaju. Inače, mikroplastika su komadići plastike manji od pet milimetara koji štete morskom svetu.

Naučnici su upozorili da mikroplastika u okeanima predstavlja znatan rizik velikim životinjama poput kitova, morskih pasa i raža koje ih progutaju jedući "zaražene" račiće.

Profesor Bengtson Naš sa Grifita kaže da istraživanje otkriva "ranije neotkrivenu dinamiku u prijetnji koju predstavlja zagađenje plastikom". On je kazao da to znači da je biološka razgradnja mikroplastike u nanoplastiku vjerovatno raširena unutar većine ekosistema.


Dodao je da se štetni učinak probave mikroplastike mora dodatno proučiti kako bi se obuhvatili potencijalni uticaji nanoplastike na ćelije.

Veliki broj studija u području ekologije mora pokazuje egzistencijalnu pretnju koju predstavljaju milioni tona plastičnog otpada koji završe svake godine u okeanima.

Organizacija Ujedinjenih nacija za okeane nazvala je to "planetarnom krizom" u trenutku dok se procjenjuje da će proizvodnja plastike globalno nastaviti da raste.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.