Izvor: RTRS | Utorak, 13.02.2018.| 13:38

U Japanu proizveli banane sa jestivom korom

Ilustracija (Foto: Leyla Ismet/shutterstock.com)
Јedino za šta su doskora kore od banana bile dobre su za komične situacije i kompostiranje, ali ne i za jelo. Međutim, čini se da je jedna farma u Јapanu to promijenila i, zahvaljujući čudnoj metodi, proizvela bananu sa jestivom korom.

Tehnika koju koristi D&T farma za stvaranje Mongej banane zove se "zamrzavanje, otapanje, buđenje" (freeze thaw awakening). Proces uključuje polaganje stabala banana u okruženju koje je skoro minus 60 stepeni Celzijusa, a zatim se stabla prebacuju sa još zrelim bananama na umjereniju klimu. Upravo ta promjena temperature navodno ubrzava rast ploda i stanjuje koru, zbog čega na kraju dobijete bananu s jestivom korom.

Kako piše Fox news, ljudi koji su probali ovu bananu kažu da je slađa od normalne banane, jer ima oko 5 grama šećera i ima "vrlo jak tropski okus" sličan ananasu. Sama kora ima ukus sličan zelenoj salati.

Iako ističu da kora nema "čudnu teksturu" i "da ju je prilično lako jesti", jedan od njih rekao je da je ukus pomalo gorak, iako ne toliko kao kod kore klasične banana, koju je takođe probao.

Ove banane koštaju oko 6 USD po komadu i mogu se kupiti jedino u gradu Okajami.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.