Izvor: Radio 021 | Ponedjeljak, 12.02.2018.| 14:32

Gazirana voda jednako zdrava kao i obična

Ilustracija (Foto: monticello/shutterstock.com)
Kada se mala količina gasa ugljen-dioksida rastvori u vodi pod pritiskom nastaje blaga ugljična kiselina što vodi daje specifičan ukus i mehuriće. Ali, to je i dalje voda.

Ovaj postupak zove se karbonacija i može da se primijeni u mineralnim vodama koje sadrže različite minerale ili u slatkim sokovima, kao što su tonici i kole. Gazirana voda, pak, ima povoljne zdravstvene učinke.

Ranije se smatralo da ugljen-dioskid iz mineralne vode spriječava tijelo da iskoristi vodu. Novija istraživanja su pokazala da to nije istina. Studije su pokazale da nakon intenzivnog treninga gazirana voda okrepuljuje isto koliko i "obična".

Gazirana voda, osim toga što hidrira organizam takođe može olakšati simptome poznate kao dispepsija. Simptomi dispepsije uključuju bol u gornjem dijelu trbuha, nadutost, gasove i mučninu.

Istraživanje iz 2002. objavljeno u European Journal of Gastroenterology and Hepatology, ispitivalo je učinak gazirane vode na slabo varenje. Subjekti su pili ili gaziranu vodu ili vodu iz slavine. Istraživači su otkrili da gazirana voda značajno smanjuje probavne smetnje i pomaže osobama koje boluju od hroničnog zatvora.

Dobra alternativa slatkim bezalkoholnim pićima je upravo gazirana voda. Ne sadrži šećer, a to znači da je u stvari dobar saveznik u mršavljenju. To ne važi za vode sa ukusima, jer u njima ima vještačkih zaslađivača koji će samo pojačati želju za slatkim.

Doktori sa Klinike Mejo kažu da je gazirana voda jednako zdrava kao i obična voda, a da je jedino važno da se dnevno popije dovoljna količina vode kako bi se zadovoljile potrebe za hidratacijom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.