Izvor: RTS | Petak, 12.01.2018.| 13:10

Ishrana bogata ribom povećava inteligenciju

(Foto: elxeneize/shutterstock.com)
Djeca koja jedu ribu barem jednom nedjeljno ‒ spavaju bolje i na testu inteligencije dobijaju u prosjeku četiri boda više nego ona koja ne jedu ribu ili je samo ponekad jedu, najnoviji su zaključci naučnika Univerziteta u Pensilvaniji.

Prethodne studije ukazale su na odnos između omega tri masnih kiselina u mnogim vrstama riba i poboljšane inteligencije, kao i boljeg spavanja. Međutim, prvi put su svi ti faktori povezani. Novo istraživanje naučnika otkriva da je spavanje 'mogući posrednik' i da postoji potencijalna veza između konzumiranja ribe i inteligencije.

- Ovo područje istraživanja se tek razvija. Mi analiziramo omega tri masne kiseline, ali one koje dolaze iz naše hrane, a ne iz dodataka ishrani - rekao je J. Liu, vodeći autor i vanredni profesor za zdravstvenu negu i javno zdravlje.

Primjer pravilne ishrane od malih nogu


U istraživanju je učestvovalo 541 dijete, korišćen je test inteligencije koji ispituje verbalne i neverbalne vještine, kao što su rječnik i kodiranje. Djeca su morala da se izjasne koliko su često jela ribu, a opcije su varirale od "nikada" do "bar jednom nedjeljno". Njihovi roditelji su zatim odgovorili na pitanja o kvalitetu sna pomoću standardizovanog upitnika za spavanje, koji uključuje trajanje sna i učestalost noćnog buđenja ili dnevne pospanosti. Na kraju, istraživači su kontrolisali demografske informacije, uključujući roditeljstvo, zanimanje, bračni status i broj djece u kući.

Analizirajući podatke, tim istraživača je otkrio da su djeca koja jedu ribu jednom nedjeljno na testu inteligencije postigla 4,8 poena više od one koja su rekla da rijetko jedu ili nikad ne jedu ribu. Oni čiji obroci ponekad uključuju ribu postigli su 3,3 poena više. Osim toga, povećana konzumacija ribe bila je povezana sa manjim poremećajima sna.

Stručnjaci smatraju da su nedostatak sna i loša spoznaja povezani sa antisocijalnim ponašanjem. Kako su utvrdili da omega tri utiče na spavanje, to je još jedan razlog da se uvede stalna konzumacija ribe.

Stručnjaci poručuju da postoji sve više dokaza da je ishrana bogata ribom dobra za zdravlje, te da bi trebalo da se više oglašava i promoviše. Valjalo bi da se djeca sa ovom namirnicom upoznaju ranije, već oko druge godine.

- Blagovremeno upoznavanje sa ukusom učiniće ga boljim ukusom - rekao je Pinto-Martin, jedan od istraživača, i dodao da je to potrebno posebno u kulturi u kojoj riba nije obično služena.

- Djeca su osjetljiva na miris, a ako se ne naviknu na njega, možda im se kasnije neće svidjeti ukus - poručio je.

Istraživači takođe žele da dodaju i zaključke nove kontrolisane studije kako bi ustanovili da konzumiranje ribe može dovesti do boljeg spavanja, boljeg školskog učinka i drugih praktičnih koristi. Zasad istraživači preporučuju postepeno dodavanje ribe u ishranu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.