NavMenu

Opera Seviljski berberin u martu 2018. u Banjaluci

Izvor: RTRS Subota, 06.01.2018. 13:53
Komentari
Podeli
(Foto: aerogondo2/shutterstock.com)
Na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci u prvoj polovini marta publici će biti predstavljena opera Seviljski berberin Narodnog pozorišta iz Beograda, rekao je direktor nacionalnog teatra Srpske Nenad Novaković.

Novaković je rekao da je dogovoreno i da u aprilu bude odigrana baletska predstava Ko to tamo peva.

- Ove predstave će na repertoaru biti dva dana, tako da što veći broj posjetilaca bude u prilici da ih pogleda. Riječ je o predstavama koje mi, kao dramsko pozorište, nemamo u produkciji - rekao je Novaković.

On je naveo da su u skladu sa kapacitetima scene Narodnog pozorišta Srpske u opciji bile i operske predstave Čarobna frula i Slepi miš, te baletska Krcko Oraščić.

Novaković je dodao da će Narodno pozorište Republike Srpske, zauzvrat, sa svojim dramskim predstavama gostovati u Narodnom pozorištu u Beogradu.

- Osim što ćemo naše glumce i svoj rad predstaviti zahtjevnoj beogradskoj publici, veliki značaj ima i to što će se na našoj sceni pojaviti opera i balet, kao prvi korak ka edukovanju publike i isticanju ozbiljnih razmišljanja o zasnivanju opere, a potom i baleta u Narodnom pozorištu Srpske - rekao je Novaković.

On je istakao da poseban problem, kada je riječ o organizovanju ovih predstava, predstavlja kapacitet pozorišne sale i scene u Narodnom pozorištu Srpske.


- Taj kapacitet naša publika je odavno prevazišla, te smo u ozbiljnim razmišljanjima i planovima da u narednom trogodišnjem periodu Republika Srpska dobije novu multifunkcionalnu pozorišnu salu nacionalnog teatra - kaže Novaković.

Prema njegovim riječima, gostovanje operskih i baletskih predstava iz Beograda biće prilika da se odredi šta je sve potrebno da se uvedu novine u pozorišnoj ponudi Srpske.

Saradnja Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta iz Beograda dogovorena je protokolom o saradnji, koji je u decembru potpisan u okviru Memoranduma o saradnji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpke i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.