Izvor: Nezavisne novine | Petak, 22.12.2017.| 11:54

Apple priznao - iPhone vremenom postaje sporiji

(Foto: apple.com)
Da li ste ikada primijetili da nakon godinu i više dana upotrebe iPhone počne da usporava, čak i ako ne skidate nove aplikacije ili ga ne koristite češće?

Slične žalbe ste vjerovatno čuli i od drugih korisnika, ili ih pročitali na internetu. I to ne bez razloga, pokazalo se. Riječ je o stvarnoj pojavi, koju je Apple uveo namjerno.

Diskusiju je na Redditu započeo Džon Pul, osnivač kompanije Geekbench koja se bavi izradom softvera za nadziranje kompjutera. Pul je otkrio da performanse procesora u iPhone telefonima slabe sa određenim brojem ciklusa punjenja, i da uređaji postaju brži ukoliko im se zamjeni baterija.

Ove navode je potvrdio i sam Apple, koji je u saopštenju istakao da se slabljenjem procesora produžava životni vijek baterije, a samim tim i život uređaja. Apple je navodno uveo ovakav sistem kako bi spriječio iznenadno gašenje telefona do kojeg je dolazilo u prošlosti, iako telefon ne bi pokazivao da je baterija prazna.

- Naš cilj je da svojim kupcima omogućimo najbolje iskustvo, što uključuje sveobuhvatne performanse i produženo trajanje njihovih uređaja. Litijum-jonske baterije vremenom gube sposobnost odogovaranja na visoke zahtjeve poput hladnih uslova jer imaju problem sa isporučivanjem maksimalne snage. To može da dovede do gašenja uređaja radi zaštite njegovih elektronskih komponenti - navodi Apple.

- Prošle godine uveli smo nove funkcije u iOS za uređaje iPhone 6, iPhone 6S i iPhone SE kako bi se smanjile njihove performanse i time sprečilo njihovo iznenadno gašenje. Istu opciju uveli smo ove godine na iPhone 7 (iOS 11.2), a sličnu podršku planiramo da uvedemo i na drugim uređajima - navodi se u saopštenju.

Ipak, problem suštinski ostaje isti - telefon svakako postaje sporiji. Kako zamjena baterije predstavlja komplikovan proces, a cijena nove iznosi 79 USD, mnogi kupci odlučuju se za kupovinu novog telefona.

- Ovo stanje stvoreno je sa ciljem da se obmanu korisnici. Umjesto da shvate da je oslabila snaga baterije, oni će pomisliti da je uređaj usporio zbog nedovoljno kvalitetnog procesora. To će ih navesti da pomisle 'moj telefon je usporio, trebalo bi da ga zamijenim', umjesto 'moj telfon je usporio, trebalo bi da zamijenim bateriju'. Takvo rješenje se odlično uklapa u sistem planiranog zastarjevanja - objasnio je Pul.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.