NavMenu

Boje automobila koje najbolje "drže" cijenu

Izvor: B92 Utorak, 24.10.2017. 08:56
Komentari
Podeli
Vjerovatno ste čuli priče o tome kako neki modeli automobila bolje "drže" cijenu od drugih. Međutim, čini se da na vrijednost polovnih automobila utiče i - boja.

Naime, američki pretraživači automobila iSeeCars analizirali su više od 2,1 miliona polovnih automobila starih tri godine svih boja, koji su prodati od septembra 2016. do avgusta 2017. i utvrdili kako vrijednost najbolje drže žuti, a najgore zlatni automobili.

Prosječni automobil izgubio je 33,1% vrijednosti, žuti 27%, a zlatni 37,1%.

"Najuspješnije" boje iza žute su narandžasta, zelena i bijela, dok su uz zlatnu i ljubičasta, bež i srebrna.

- Žuta kola su relativno rijeđa, što možda podstiče potražnju i pomaže u održavanju njihove vrijednosti - rekao je Phong Ly, direktor iSeeCarsa.


Međutim, rijetkost nije jedini faktor, jer su i bež, ljubičasta i zlatna takođe rijetke boje, imaju samo 0,7% udjela, ali gubitak vrijednosti im je više od 10% gori od prosjeka. Najuobičajenije boje - bijela, crna i siva - po držanju vrijednosti su jako blizu prosjeka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.