Izvor: Radio 021 | Četvrtak, 14.09.2017.| 08:37

Najviše i najmanje stresni gradovi na svijetu

(Foto: Surkov Vladimir/shutterstock.com)
Ako miran i bezbrižan život podrazumijeva šetnju pored stabala i cvijeća, pozamašnu sumu na bankovnom računu i siguran posao, onda je idealno mjesto za život Njemačka.

Novo istraživanje pokazalo je koji su najviše, a koji najmanje stresni gradovi na svijetu u 2017. godini na osnovu faktora koji uključuju saobraćajnu gužvu, javni prevoz, procenat zelenih površina, finansijski status građana uključujući nivo duga, fizičko i mentalno zdravlje kao i količinu sunčeve svjetlosti koju grad dobija godišnje.

Od 150 rangiranih, četiri od deset najmanje stresnih gradova svijeta su u Njemačkoj. Štutgart je najmanje stresan, Hanover je na trećem, Minhen na petom, a Hamburg, zajedno s Gracom dijeli deveto mjesto.

Mali, ali bogati Luksemburg, domovina manje od 600.000 stanovnika ima drugi najniži nivo stresa.

Švajcarski Bern je na četvrtom mjestu, francuski Bordo na šestom, a Edinburg na sedmom mjestu. Sidnej u Australiji je jedini neevropski grad među prvih deset najmanje stresnih, a Sijetl je najmanje stresan grad u SAD-u.

Najstresniji grad je Bagdad, a poslije njega Kabul.

Tajna bezbrižnog života u Štutgartu je jaka lokalna ekonomija (Porsche, Bosch i Mercedes-Benz), ali tome doprinose i mnogobrojne zelene površine u gradu.

- Mnogo zelenila uveliko utiče na smanjenje stresa. Ljudi se ne osećaju ugušenim, što smanjuje anksioznost. Osjećaj sigurnosti u gradu, kako finansijski, tako i u smislu lične sigurnosti takođe je veliki komfor -rekao je PR stručnjak iz Štutgarta Dejvid Mus.

Što se tiče sigurnosti Abu Dabi, a poslije njega Osaka u Japanu najpogodniji su gradovi za život.

Iako sunčano vrijeme uveliko utiče na dobro raspoloženje, količina sunčeve svjetlosti nije mnogo doprinjela u pogledu ukupnog rangiranja "sunčanih" gradova. Damask je na prvom mjestu u ovoj kategoriji, a Bordo, koji se u ovoj kategoriji nalazi na 56. mjestu, najsunčaniji je grad od prvih 10.

Gradovi Sjeverne Amerike su najmanje zagađeni.

Glavni grad Kambodže Pnom Pen ima najmanju zvaničnu stopu nezaposlenosti. Luksemburg, Bordo i Grac su na vrhu u kategoriji gradova koji su najpovoljniji za mentalno zdravlje, a Rejkjavik je najbolji za fizičko zdravlje.

Što se tiče rasne jednakosti, prednjače američki gradovi San Francisko, Boston i Sijetl.

10 najmanje stresnih gradova na svijetu:

1. Štutgart, Njemačka
2. Luksemburg, Luksemburg
3. Hanover, Njemačka
4. Bern, Švajcarska
5. Minhen, Njemačka
6. Bordo, Francuska
7. Edinburg, Velika Britanija
8. Sidnej, Australija
9. Grac, Austrija
10. Hamburg, Njemačka

10 najstresnijih gradova na svijetu:

1. Bagdad, Irak
2. Kabul, Avganistan
3. Lagos, Nigerija
4. Dakar, Senegal
5. Kairo, Egipat
6. Teheran, Iran
7. Daka, Bangladeš
8. Karači, Pakistan
9. Nju Delhi, Indija
10. Manila, Filipini

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.