NavMenu

Čokolada uništava afričke šume

Izvor: Radio 021 Četvrtak, 14.09.2017. 08:32
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Svjetska čokoladna industrija kriva je za katastrofalno uništavanje prašuma u zapadnoj Africi, gdje se šume krče kako bi se proizvodio kakao.

Trgovci koji prodaju kakao Marsu, Nestleu, Mondelezu i drugim velikim kompanijama, kupuje proizvode nelegalno uzgajane u zaštićenim oblastima Obale Slonovače, gdje su površine pod prašumama smanjene za više od 80% od 1960. godine. Nelegalni kakao se u lancu snabdijevanja miješa s "čistim" zrnima, što znači da bi Mars čokoladice ili Milka čokolade mogle sadržati "prljavi" kakao, pošto više od 40% kakaa u svijetu dolazi iz Obale Slonovače, piše Gardijan.

U tekstu se navodi da su novinari lista putovali Obalom Slonovače i zabilježili račišćavanje prašuma radi plantaža kakaoa - sela i poljoprivrednici su zauzeli nacionalne parkove koji bi trebalo da budu zaštićeni, dok zvaničnici zaduženi za očuvanje životne sredine primaju mito da ne kontrolišu snabdijevanje kompanija koje ne interesuje porijeklo kakaoa.

U zahtjevu Gardijana za komentar, Mars, Mondelez i Nestle, kao i trgovci Kargil i Beri Kalbo, nisu negirali optužbe da je kakao zasađen sa površina na kojima je uništena šuma prošao kroz njihov lanac snabdijevanja, mada svi navode da rade naporno da u njihovim proizvodima ne bude "prljavog" kakaa.

Oko 70% svjetskog kakaa proizvodi oko dva miliona poljoprivrednika u pojasu od Sijera Leonea do Kameruna, ali su Obala Slonovače i Gana dva najveća svjetska proizvođača, dok su istovremeno i najveće žrtve uništavanja šuma. Obala Slonovače najbrže među afričkim zemljama gubi šumske površine - sada je manje od 4% zemlje pod prašumom, dok je nekada bila četvrtina.


Sve veća potražnja u svijetu za čokoladom znači da, ako se ništa ne preduzme, do 2030. više neće biti šume u Obali Slonovače, navela je ekološka organizacija Moćna Zemlja (Mighty Earth) koja je ovih dana objavila istragu o krčenju šuma zbog čokolade. Naučnici kažu da je kakao čudovište koje će samo sebe uništiti. Poljoprivrednicima će na kraju nedostajati drveće koje sijeku i spaljuju, pošto njihova sijenka štiti biljke kakaa tokom sušnih sezona, koje postaju sve intenzivnije zbog krčenja šuma.

Velike kompanije su navele da su "svjesne problema" i kažu da su "posvećene njegovom rješavanju".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.