Izvor: Klix | Utorak, 12.09.2017.| 15:34

Od klasike do savremenih djela - Narodno pozorište predstavilo program za sezonu 2017/2018

(Foto: Jack.Q/shutterstock.com)
Narodno pozorište Sarajevo novu sezonu 2017/2018. dočekuje s opravdanim entuzijazmom i optimizmom, a biće otvorena 15. septembra operetom "Kneginja čardaša", rečeno je na današnjoj pres konferenciji organiziranoj povodom predstavljanja programa u novoj sezoni.

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović istakla je da će ta pozorišna kuća u novoj sezoni ponuditi kombinaciju klasičnih i savremenih domaćih i stranih djela, te da će najbolji umjetnici regije - reditelji, koreografi i drugi, sarađivati s Narodnim pozorištem.

Tako će slovenački reditelj Diego de Brea u Narodnom pozorištu Sarajevo postaviti jedno od najljepših djela svjetske klasične literature Šekspirovog "Kralja Lira".

Kako je rekao v.d direkora Drame Narodnog pozorišta Izudin Bajrović, premijera te predstave koja će biti rađena u minimalističkom iščitavanju gdje će čitavu predstavu da iznese šest glumaca, predviđena je za kraj oktobra, a biće rađena u saradnji sa scenom MESS.

Kad je riječ o Drami Narodnog pozorišta ona će u predstojećoj sezoni realizovati tri premijere na velikoj sceni.

Osim "Kralja Lira", na repertoaru će tako biti i "Karađoz" (radni naslov), predstava kojom će biti odata počast Rejhanu Demirdžiću i Jurislavu Koreniću, a režiraće je Admir Glamočak. Za kraj sezone na sceni Narodnog pozorišta biće izveden novi dramski tekst Zlatka Topčića "Gnjevni ljudi" koji će režirati Ozren Prohić.

V.d. umjetničke direktorice Opere Aida Čorbadžić navodi da će, uz reprizni program "Knjeginju čardaša" i "Travijatu", taj segment NPS u oktobru upriličiti gala koncert posvećen dugogodišnjoj profesorici solo pjevanja s Muzičke akademije Paši Gackić, koja je odškolovala brojne generacije pjevača.

Osim toga, tu je i za decembar najavljeni koncert "Operne zgode i nezgode".

Kad je riječ o Baletu Narodnog pozorišta, v.d. direktorice Belma Čečo-Bakrač najavila je da će nakon 44 godine balet na scenu postaviti predstavu "Krcko Oraščić" Petra Iliča Čajkovskog.

Hašimbegović je na kraju istakla da je u sezoni 2016/17 predstave Narodnog pozorišta, u Sarajevu i na gostovanju, pogledalo više od 45.000 gledalaca, te da je ta teatarska kuća ostvarila do sada najveće prihode u visini od pola miliona maraka.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.