Izvor: Klix | Srijeda, 26.07.2017.| 09:36

Edin Gali, glumac - Još ne vjerujem da snimam s oskarovcima

Edin Gali (Foto: youtube.com)
Kladušanin Edin Galijašević, poznatiji kao Edin Gali, poznato je lice u holivudskim glumačkim krugovima. U dosadašnjoj karijeri igrao je s nekim od najvećih zvijezda sedme umjetnosti, a ovih dana boravi u rodnoj Krajini, gdje je otvorio 1. Krajina Film Festival. U razgovoru za Klix.ba, Edin je govorio o svojim glumačkim počecima, karijeri, porodici i voljenoj Bosni i Hercegovini u koju, kako ističe, dolazi svake godine.

Za Edina Galija, uspješnog Bosanca sa stalnom adresom u Los Anđelesu, naša javnost je prvi put čula kada je osvojio prestižnu nagradu Emmy za najbolju sporednu ulogu u megapopularnoj seriji Momci s Madisona (Mad Man). Nakon uloge koja je podigla njegov rejting u holivudskim krugovima, Gali je imao zapažene uloge u ostvarenjima kao što su film Hemingway & Gellhorn (2012.), gdje mu je partnerica bila Nikol Kidman, te Fury (2014.), u kojem se našao rame uz rame sa slavnim Bradom Pittom.

S izrazito ljubaznim, ali i veoma skromnim Kladušaninom novinari Klix susreli su se u Bihaću, u kojem ovih dana odmara s porodicom. U Bosnu i Hercegovinu ovog ljeta prvenstveno je doputovao kako bi pribavio dokumente BiH svojoj kćerki i sinu.

Una je najljepša rijeka na svijetu

S druge strane, u Bihać je stigao i kako bi pružio podršku Krajina Film Festivalu, prvoj manifestaciji ovog tipa u sjeverozapadnoj Bosni.

- Stvarno mi je drago zbog festivala, jer je i ovom kraju potrebno nešto tog tipa. Postoje mnogi umjetnici u Krajini koji nemaju prilike pokazati svoj talent, a ovo je idealna prilika da se čuje i za njih. Zbog toga iza festivala stojim, što se kaže, 110 posto. Naravno, potrebno se uvezati i sa Sarajevom, a ne da se govori "vi ste tamo, a mi smo ovdje". Kulturu je potrebno ujedinjavati i zbližavati kako bi se na svjetskom nivou postizali bolji rezultati. U narednom periodu, ukoliko bude sreće, nastojat ću da dovedem i neku poznatiju američku ličnost kako bi se festival dodatno "pogurao" - kaže Gali na početku razgovora za Klix.

Gali je u Bihaću kupio dvije kuće i upravo je grad na Uni lokacija njegovog prebivališta u Bosni i Hercegovini.

- Bihać smo odabrali jer nam se sviđa grad, a Una je najljepša rijeka na svijetu. Osim toga, moja supruga Semira je iz Visokog, a ja iz Velike Kladuše, tako da nam je Bihać, bar donekle, na sredini - objašnjava.

Edinov otac je iz Velike Kladuše, gdje je i on rođen, a majka mu je iz Bužima. Sa šest godina, tačnije 1993. godine, napustio je Veliku Kladušu i Bosnu i Hercegovinu te s roditeljima otišao u Njemačku, a nakon toga u Sjedinjene Američke Države. Na pitanje ko je Edin Galijašević sada i kako on tumači svoj uspjeh, sagovornik Klixa skromno kaže da je to bila njegova nafaka.

- Da mi je neko nekad govorio da ću ovako daleko dogurati, zasigurno bih mu rekao da nema šanse. I dan-danas ponekad ne mogu da vjerujem da sam to ja - da Edin iz Kladuše sjedi s oskarovcima i s njima snima filmove. Ali, hvala Bogu, to je bila moja nafaka - priča sagovornik Klixa.

Trnovit put do uspjeha

No, da je bilo lako, nije sasvim sigurno. Kako sam priznaje, put do uspjeha bio je trnovit i pun odricanja.

- U St. Louisu sam završio manju glumačku akademiju i kada sam napunio 18 godina rekao sam mami: "Ja hoću da budem glumac, želim u Los Anđeles!" Nakon toga, spakovao sam stvari i otišao u LA. Potpuno sam, sa svega 18 godina i bez ičije pomoći, došao sam u grad s 14 miliona stanovnika. Ne možete ni zamisliti kako mi je bilo teško u tim momentima. Nisam znao šta da radim, nije me baš išlo, nisam znao kako stvari funkcionišu. Jednog dana, pomolio sam se Bogu i zatražio od Njega da mi, ako je taj posao za mene, da neki znak, a ako nije da se vratim u školu. Već sljedećeg dana sam dobio jednu manju ulogu i od tog momenta je, hvala Bogu, sve krenulo - prisjeća se.

Nakon toga, Edin Gali je u karijeri ostvario uloge uz brojne poznate holivudske ličnosti, a imena poput Nikol Kidman i Breda Pita su sasvim dovoljna pomena za ovu priliku. Ove godine Gali je snimio dva filma te gostovao u dvije poznate serije Teen Wolf i Counterpart. Jedan od filmova All-Star Weekend režira slavni Džejmi Fox, a u njemu glumi sama holivudska krema, dok je u drugom The Madness Within, nešto manje produkcije, sporedna glavna uloga.

(Foto: chevu/shutterstock.com)
- Mislim da mi je ovo najuspješnija godina u karijeri. All-Star Weekend izlazi krajem godine u kinima, a baš prije nekoliko dana Jamie mi je javio da je film gotov. Film će biti vrhunska komedija, a u njemu glume Gerard Butler, Robert Downey Jr, Eva Longoria, Jeremy Piven... Osim toga, u filmu se pojavljuju LeBron James, Steph Curry, Snoop Dog, The Game, DJ Khaled, Floyd Mayweather Jr. i drugi. Ja u životu nisam vidio više zvijezda odjednom, nego na tom snimanju. Moja uloga u filmu nije velika, sedmi sam na listi za glumce, no skoro sve scene su sa Gerardom Butlerom, tako da koliko god ima Gerarda Butlera, toliko sam i ja prisutan. Inače, kroz film se pojavljuje veliki broj glumaca, jer je to prvi film Jamieja Foxxa i on je htio da to bude baš bum. Zbog toga vjerujem da će mi ovaj film biti velika odskočna daska u daljnjoj karijeri - priča Gali.

Drugi film koji je snimio ove godine The Madness Within izlazi u septembru. Upravo se u njemu pojavljuje i Edinova supruga Semira, a ispričao nam je neobičnu situaciju kako je do toga došlo.

- U jednoj sceni, lik kojeg glumim na partiju upoznaje prelijepu djevojku s kojom provodi jednu noć. Kad sam u scenariju pročitao da mora biti dosta ljubljenja i sličnih scena, rekao sam režiseru: "Zašto da ljubim neku tamo djevojku kada imam svoju suprugu, a uz to je veoma lijepa!" S obzirom na to da nisu bili angažovali glumicu za tu scenu, on je pristao, tako da je i Semira dio tog filma.

Gluma je biznis, najviše zahvalan seriji Mad Man

Da bi se opstalo u Hollywoodu, on ističe da treba biti maksimalno u tom poslu. Gluma je biznis, kao i svaki drugi, napominje, a to shvatite čim se njome ozbiljnije počnete baviti.

- Koliko god je potrebno da glumim, isto tako je važno da idem na događaje, da se družim s glumcima, da imam veze s ljudima. Ulogu u filmu Jamieja Foxxa dobio sam, primjerice, tako što me njegov prijatelj pozvao da čitamo scenarij za jednu seriju, budući da mogu pričati na velikom broju akcenata. Otišli smo u kuću Jamieja Foxxa, zajedno s još 20-ak glumaca. Ja sam glumio jednog Britanca pa me Jamie zapazio i rekao: "Čekaj, čekaj, ko si ti..." I tu smo se upoznali. Tri mjeseca nakon toga nazvao me menadžer i rekao da imam poziv od Jamieja Foxxa da idem na audiciju za njegov film. Tako da ja glumu poredim sa satom: ukoliko fali samo jedan šarafčić ili karika, on staje. Isto je u glumi. Morate biti ljubazni, družiti se i imati kontakte s ljudima, znati prihvatiti negativne komentare i odstraniti ih od sebe pa nastaviti dalje.

Kaže da je od svih glumačkih ostvarenja najviše zahvalan seriji Mad Man i njenim producentima. Ona mu je bila odskočna daska u karijeri. Otkrio je kako je uopće dobio priliku da glumi u toj seriji.

- Putem agenta dobio sam poziv da idem na audiciju. Prema protokolu, trebao sam glumiti Nijemca. Međutim, na samom ulazu, rekao sam sebi: "Ma znaš šta, glumit ću ja Bosanca i pričati našim akcentom!" Bio sam drugačiji od drugih i to se izuzetno dopalo kreatoru serije Matthewu Weineru pa sam dobio ulogu, baš na svoj 21. rođendan, iako nikada prije toga nisam profesionalno glumio na TV-u - prisjeća se Edin.

Kada je riječ o njegovom privatnom životu, u sretnom braku je s Visočankom Semirom Gali, nekadašnjom Miss Global BiH, s kojom ima dvoje djece, dječaka Alija Hamzu i djevojčicu Imani.

- Supruga, dvoje djece i roditelji su mi na prvom mjestu. Sve ostalo dolazi iza toga - ističe Edin.

Semira trenutno završava Elektrotehnički fakultet u Los Anđelesu, a za kraj za Klix je ispričao kako su se upoznali.

- Ona je došla na neku reviju u SAD pa je stigla na jedan koncert za Bosance u Los Angelesu. Organizatori na tom koncertu su u jednom trenutku pozvali nju na scenu, a nakon toga i mene. Kad sam je vidio, rekao sam sebi: "Ova će biti moja, ili ničija!" Poslije smo se upoznali, saznao sam da je obrazovana, lijepo odgojena, što je meni izuzetno bitno. Tako da je to bilo baš kao u filmu, da sam planirao, bolje ne bi moglo ispasti. Danas smo uvijek zajedno, Semira i djeca idu sa mnom na sva snimanja. Čak nas znaju upitati: "Kako vam nije dosta..." Vjerujte da nije i od srca bih svakom poželio brak kakav ja imam sa svojom suprugom - rekao je Gali.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.