NavMenu

Mali leksikon YU mitologije

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 12.03.2008. 14:34
Komentari
Podeli

O Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji napisano je mnoštvo djela. Njena historija, društveno-političko uređenje, privredni sistem, pravni sistem, obrazovni sistem, kulturno-umjetnički život itd. osvijetljeni su (i još se osvjetljuju) iz najrazličitijih uglova.

Nakon iščeznuća SFRJ ove knjige još postoje, ali u njima nećete saznati ko su tratatatirci, ko je Džuli, ko je Milka Babović, ko su Mujo i Haso, ko je mama Kukunka, a ko mali Juju, ko je Vučko, ko je Mile Lojpur, ko je dječak sa Sutle, ko je Mica Trofrtaljka, ko je Bernarda Marovt, ko su Džirilo djevojke, šta je hrkljuš, otkud "Mirko, pazi metak!", "Vozi, Miško!" ili "Cijena - prava sitnica!", što je Kljuz, što je Cockta, "fićo" ili Plavi radion, šta su Trumanova jaja, šta drnč, a šta gušterov let, kako je to "mala moja kad ljubi Bosanac" i zašto je svakom pioniru ostala urezana u sjećanje svinjska glava...

Donosimo vam obilježja jedne države koja je na ovaj ili onaj način ostavila dubok trag u svima nama, ali i u svijetu.

FIĆO

Prevozno sredstvo s točkovima, velikodušnije "automobil". Prava drumska zvijer jedne epohe. Iako predviđen za prevoz omanjih putnika na kratkim relacijama, "fićom" su čitave porodice (sa koferima, strinama i loncem punjenih paprika za usput) putovale u posjet rođacima na drugi kraj zemlje. Kupovina "fiće" je šezdesetih godina bila događaj ravan rođenju ili smrtnom slučaju u porodici. Inicijacija novog "fiće" vršila se tako što bi vlasnik ukrcao nevjerovatnu količinu oduševljene komšijske djece i provozao ih po kraju.

Zatim bi pristupio sljedećem obredu:

  • ritualno pranje;
  • pažljivo namještanje naljepnice YU;
  • ukrašavanje enterijera minijaturnim kopačkama ili bokserskim rukavicama.
  • PEZ

    Male bombonice raznih voćnih okusa. Uz njih su prodavane i lutkice koje su u svom tijelu imale spremište za bombone. Sve se to zajedno upotrebljavalo na sljedeći način. Pomjeriš glavu lutkice i ona ti se isplazi jednim bombonom. A lutkice su tek bile posebna fora. Kad se pojavi neki novi lik nastane prava pomama za njim, pa mijenjanje, pa svađe čiji je lik bolji... Pez je idealan poklon za svako dijete. Jeftin, a presladak. Ponovno se može pronaći po bivšim republikama, lutkice su dosta rjeđe, ali klinci jednostvano ne uživaju više u tome kao nekad.

    CIGARETE 57

    Čuveni filter 57 u mekom pakovanju sa zelenom šrafurom. Cigarete radničke klase. Cigarete 57 su posebne po tome što su okrenute "naopako" tj. prilikom vađenja cigaretu ne hvatate za filter nego za suprotni dio. Razlog je jednostavan, radi se o radničkim cigaretama pa mehaničari, zidari, itd. mogu, uprkos prljavim rukama, staviti čisti filter u usta. Čista jugoslovenska genijalnost.

    TRAUBISODA

    Jedno od najomiljenih pića tadašnje djece. Kokakola i pepsi, kao proizvodi crnog kapitalizma, su bili totalno zapostavljeni (jedino je nara bila približno omiljena kao traubisoda). Napravljena je po licenci neke istočnonjemačke firme. U pitanju je gazirani sok od grožđa. Jedno vrijeme krajem devedesetih ponovo se vratila u prodaju, ali je brzo povučena jer se onaj stari prepoznatljivi okus nije mogao dostići. Sada ju je ponovo moguće naći u Hrvatskoj i Sloveniji, ali nije to - to.

    ZAGOR I OSTALI

    Mitski junak Darkvuda poznat i kao Duh sa sjekirom. Uvijek spreman na borbu protiv zla i nepravde, po cijenu vlastitog života... Jedan od najpopularnijih stripova Jugoslavije. Osim njega, izuzetno su bili popularni Kapetan Mark, Blek i nezaobilazni Alan Ford, koji i danas doživljava ko zna koje reizdanje. Biti cool u to doba mjerilo se po tome koliko stripova imaš u kolekciji, a uvijek se mogao zaraditi koji dinar od prodaje starih brojeva.

    MICA TROFRTALJKA

    Milica Ostojić, zvana Mica Trofrtaljka (jer je prije Brene i ostalih skratila svoje suknje na tri frtalja), je zakon YU folka jer je prva, jer su njene pjesme i danas, poslije toliko godina najbolje ("Davorike dajke", "Uteraj mi, uteraj", "Oće deda malo meda"...). Zaboravljena, pa ponovo oživljena u "Lepa sela, lepo gore", sa antologijskim rečenicama kao: "Šut`, bolan, erotika" i "Vid` ćune, prava pionirska".

    ŠTRUMPFOVI

    Nekada davno postojala je šumica i u njoj su živjela malena stvorenja, a zvali su se Štrumpfovi. I bili su dobri! Tu je bio i čarobnjak Gargamel. On je bio zao. "Pohvataću ja te Štrumpfove, pa makar mi to bilo posljednje što ću učiniti u životu"... Malo koje dijete osamdesetih se ne sjeća ovoga. Štrumpfovi su izmišljena mala bića plave boje, koja žive u kućama od gljiva negdje u nekoj šumi u Evropi. Izmislio ih je belgijski crtač stripova Peyo. Glavni neprijatelj Štrumpfova je Gargamel sa svojim mačkom Azrijelom. Vođa plavih stvorenja je Veliki štrumpf, inače, čarobnjak, dok je jedini ženski lik među Štrumpfovima plavuša Štrumpfeta.

    ŽIVOTINJSKO CARSTVO

    "Krašove" male i tanke čokoladice koje su sadržavale sličice životinja iz cijelog svijeta. Djeca su kupovala ove čokoladice s ciljem da skupe sve sličice i polijepe ih u veliki album tvrdih korica, koji je sadržavao i puno korisnih informacija o životinjama. Popunjeni album ste mogli poslati "Krašu", a onda bi se poništen (crvenim uzdužnim crtama) vraćao djetetu na kućnu adresu sa bogatim paketom slatkih proizvoda (onoliko koliko je dijete teško). U promet je (svjesno) puštena mala količina određenih sličica, kako bi se album što teže popunio.

    JUGO

    Najpopularniji automobil jugoslovenske proizvodnje, poznat po dugom čekanju da bi se dobio nakon što ste ga uplatili (i po više godina). Također, poznat je po tome što je fabrika "Zastava" sa svojim kupcima igrala igru iznenađenja pod nazivom "Pogodite kakav je vaš auto!"; naoko su svi isti kao novi, ali zahvaljujući varirajućem kvalitetu neki vam traje par godina ili 30.000 km, dok sa drugim možete da se vozite 10-15 godina i 150.000 km bez ikakvih problema, čak da poželite da kupite ponovo isti. U proizvodnju je ušao oko 1983. godine i nikako nema namjeru da izađe iz nje.

    Komentari
    Vaš komentar

    Top priče

    27.03.2024.  |  Saobraćaj

    Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

    Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

    Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

    Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

    Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

    Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
    Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
    Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.