NavMenu

Film "Smrt u Sarajevu" osvojio Srebrnog medvjeda na festivalu "Berlinale"

Izvor: Klix Nedjelja, 21.02.2016. 13:22
Komentari
Podeli
(Foto: d13/shutterstock.com)
Nakon što je na 66. izdanju festivala "Berlinale" dobio nagradu FIPRESCI koju dodjeljuju filmski kritičari, film "Smrt u Sarajevu" režisera Danisa Tanovića u subotu, 20. februara, je u Berlinu osvojio Srebrnog medvjeda - specijalnu nagradu žirija.

Cjelokupna radnja filma "Smrt u Sarajevu" se dešava u jednom sarajevskom hotelu. Radnici hotela u kojem se održava ceremonija obilježavanja 100. godišnjice atentata u Sarajevu za vrijeme najposjećenije noći odlučuju stupiti u štrajk zbog neisplaćenih plata.

"Smrt u Sarajevu" bavi se problemom današnje Bosne i Hercegovine u kojoj su zastupljeni različiti pogledi na historijska dešavanja poput atentata na austrougarskog prestolonasljednika 1914. godine.

Film koji su producirale sarajevska produkcijska kuća SCCA/pro.ba, na čelu sa producenticom Amrom Bakšić Čamo i "Margo Cinema" iz Pariza, rađen je po motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja "Hotel Evropa".

Uloge tumače Snežana Marković, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović, Edin Avdagić Koja, Jacques Weber, Aleksandar Seksan i drugi. Scenario i režiju potpisuje Danis Tanović.

Među autorskim članovima ekipe nalaze se i Erol Zubčević (direktor fotografije), Ina Arnautalić i Hatidža Nuhić (kostimografkinje), Mirna Ler (scenografkinja) i Lamija Hadžihasanović-Homorač (šminkerka).

Podsjećamo, Danis Tanović je već nagrađen sa dva srebrna medvjeda na "Berlinale"-u 2013. godine za film "Epizoda u životu berača željeza" (za najbolji film i za najboljeg glumca – Nazif Mujić), te Nagradom ekumenskog žirija.

Film režisera i oskarovca Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu" je na ovogodišnjem, 66. izdanju festivala "Berlinale" već nagrađen nagradom FIPRESCI, koju dodjeljuju filmski kritičari.

Za Zlatne i Srebrne medvjede 66. "Berlinale"-a takmičilo se 18 filmova, a Festival je ove godine okupio više od 20.000 filmskih profesionalaca iz 128 zemalja svijeta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.