NavMenu

Esma Redžepova, pjevačica i humanitarka - Sretnom me čine uspjesi moje djece

Izvor: Dnevni list Srijeda, 19.09.2007. 09:50
Komentari
Podeli

Za nju kažu da je sinonim za romsku glazbu. Održala je više od osam tisuća koncerata, pjeva na petnaestak jezika, izdala je više 60 albuma, a glas joj opisuju kao "dar Božji".

UNESCO-va je veleposlanica, usvojila je 47 napuštene djece, te je dva puta predložena za Nobelovu nagradu za mir. Riječ je, naravno, o velikoj i neponovljivoj Esmi Redžepovoj. Za Dnevni list tijekom boravka u Mostaru u povodu prvog World Music Festivala, Esma je govorila o svojoj brojnoj obitelji, suprugu Stevi Teodosijevskom, humanitarnom radu, nagradama i glazbi koju sad stvara sa svojom djecom.

Koji Vam je ovo put da ste u Mostaru?

- Nakon rata ovdje sam treći put. Presretna sam što sam opet u Mostaru. Ovo je jedan od najpoznatijih gradova u Bosni i Hercegovini, a i sad je tu i ovaj festival, pa će biti još poznatiji i stvarno mi je drago što taj festival otvoriti ja s ansamblom Teodosijevski.

Budući da Vas sinovi prate na koncertima, recite nam je li teško surađivati s članovima obitelji ili je to ipak veliki plus?

- S obitelji je najljepše raditi, upravo zato što su to moja djeca. Oni mene slušaju, a ja sam njih čuvala od malih nogu i veliki sam im autoritet. Oni mi dosta pomažu, ali i ja njima kako bi postigli glazbeno znanje koje žele drugima prikazati. Stalno im dajem šansu da se pokažu pred publikom, da pokažu ono što su naučili kod Esme i Steve Teodosijevskog. Presretna sam što imam tu djecu, a i sretna sam zbog te investicije u njih koju smo nekada učinili moj pokojni suprug i ja. Danas ja ubirem te plodove. Lijepo je, ustvari, putovati sa svojom djecom.

S pokojnim suprugom Stevom Teodosijevskim posvojili ste 47 sinova koji su sad odrasli oženjeni muškarci. Koliko članova sad broji Vaša obitelj?

- Imam 47 sinova, 47 snaha i 117 unuka. Sad smo upravo imali i prinovu u obitelji. Naime, mom sinu se rodio unuk, tako da sam postala i prabaka.

Svima je dobro znan Vaš humanitarni rad. Otkud tolika volja i želja za pomaganjem drugima?

- Meni je netko pomogao, zato i ja želim pomoći drugima. Stevo Teodosijevskoi me je uzeo s jedanaest godina, školovao me i prije nego što sam se udala za njega, počeli smo usvajati djecu i školovati ih. To je ostala jedna tradicija i tako smo dogurali do 47 djece. I danas sam najsretnija zbog toga.

Prošle godine ste proslavili 50 godina glazbene karijere. Jeste s više žara pjevali na početku karijere ili danas?

- Danas pjevam s više, čak i puno više žara. I ranije sam radila dosta, kao moj suprug dok je bio živ. Ali ipak sad radim puno više jer moja djeca imaju potrebu da se dokazuju, da ih vide drugi glazbenici. Kad oni nastupaju, svi glazbenici dolaze ih gledati i slušati jer je to ustvari najoriginalnija romska glazba. Svi moji sinovi su školovani kod jednog od najboljih profesora - Steve Teodosijevskog. Svaki od njih svira po dva-tri instrumenta, a to je velika stvar. Po tome su najpoznatiji na Balkanu.

U čemu je razlika u Vašem radu danas i prije?

- Velika je razlika. Danas su moja djeca, tako da kažem, više buntovnici u glazbi, ali ostao je stil Steve Teodosijevskog. Stil je i danas njegov, ali djeca imaju svoju tehniku i to je nešto nevjerojatno. S instrumentima rukuju kao da su igračke. Presretna sam zbog njih. Najsretnija sam majka jer su moja djeca uspješna.

Dobitnica ste mnogih nagrada za glazbu i humanitarni rad. Koliko Vam sve te nagrade znače?

- Svako priznanje jednog umjetnika čini jako sretnim, a znate da su inače umjetnici ranjivi. Dobila sam mnoga priznanja, i za glazbu i za humanitarni rad, i moram priznati da sam presretna zbog toga. U domu humanosti, muzeju Esme i Steve Teodosijevskog, koji će biti otvoren iduće godine u mojoj Makedoniji, bit će izložena sva priznanja koja smo dobili. Tad će se tek vidjeti što su radili Esma i Stevo Teodosijevski i njihova djeca.

Nastupili ste svugdje po svijetu, ali niste i u Kini. Imate li namjeru uskoro to promijeniti?

- Da, samo još nisam u Kini nastupila. Naši odnosi su zahladili kad je bila ona gužva s Tajvanom, zbog čega su zahladili odnosi Makedonije i Kine. Ali vjerujem da su sad odnosi puno bolji i da ću i tamo uskoro nastupiti.

Dnevni list

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.