NavMenu

"Balet fest Sarajevo" počinje 28. oktobra

Izvor: Nezavisne novine Petak, 16.10.2015. 11:51
Komentari
Podeli
(Foto: Jack.Q/shutterstock.com)
Respektabilna i prepoznatljiva manifestacija "Balet fest Sarajevo", uprkos teškoj finansijskoj situaciji, nastavlja život i svečano će biti otvorena 28. oktobra, a trajat će do 18. novembra.

Tim povodom juče je održana konferencija za mediji na kojoj su Edina Papo, umjetnička direktorica Festa i Marijela Hašimbegović, v.d. direktora Narodnog pozorišta Sarajevo, prezentovale bogat program "Balet festa".

Papo je kazala da koncept 6. "Balet festa" nije samo revijalnog karaktera nego je i praktičan u razvoju umjetnosti baleta koja je u Bosni i Hercegovini već dugo godina prisutna i, "šteta je da se na bilo koj način omalovažava ili da joj se ne daje značaj".

Ljubitelji baletne umjetnosti mogu 20 dana, koliko traje festival, uživati u magiji, a uz svečanost festivala, 28. oktobra bit će izvedena plesna predstava "Ptice" po konceptu i koreografiju Edwarda Cluga, a u izvođenju Bitef Dance company iz Srbije.

Papo je kazala da je to svježa, savremena i moderna, plesna predstava rađena po tekstu Aristofana, kojega je Clug sažeo u baletni izraz.

Papo je najavila i dolazak u Sarajevo pedagoga, balet-majstora Andreja Karacinceva iz Njemačke, koji će u Sarajevu boraviti od 2. do 13.novembra, i to će biti prilika da ljubitelji pokreta i muzike više saznaju o baletu.


Također 17. i 18. novembra biće organizirana i prva regionalna konferencija pod nazivom "Umjetnost baleta danas", a direktori i voditelji baleta iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Srbije i BiH će otvoriti važna pitanja očuvanja, tradicije i razvoja baleta u savremenom dobu.

Ovo je treći festival koji se održava u sarajevskom Narodnom pozorišu, a kako je kazala Hašimbegović, i jedini festival koji njeguje balet, te mu je stoga dala punu podršku uz očekivanje da će doprinijeti popularizaciji baletne umjetnosti, što je i cilj "Balet festa".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.