NavMenu

Proizvodnja hrena prilika za povrtare - Na području Prijedorske regije zasijana prva ogledna polja

Izvor: RTRS Utorak, 15.08.2017. 09:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alf Ribeiro/shutterstock.com)Ilustracija
Proizvodnja pomalo zaboravljenog povrća – hrena, mogla bi postati šansa za mnoge poljoprivredne proizvođače u Srpskoj. Istraživanja su pokazala da je sve veća potreba za ovim povrćem na domaćem i inostranom tržištu.

Upravo zbog toga, na području Prijedorske regije hrenom su zasijana prva ogledna polja, što je otvorilo priliku za razvoj i zapošljavanje.

Milan Dodik iz Kozarske Dubice jedan je od prvih proizvođača hrena na ovim prostorima. Krajem aprila ovu poljoprivrednu kulturu posijao je na površini od oko pola hektara. Iako će se pravi rezultati pokazati krajem oktobra, Dodik tvrdi da je već sada jasno da bi proizvodnja hrena mogla biti unosan posao. Naruku ide i plodna potkozarska zemlja.

- Ako uzmemo u obzir sadašnju veličinu hrena, koja će se povećati 3-4 puta, možda i više, uzgoj se već sada isplatio - kazao je Dodik.

A da je kvalitet presudan, a potrebe na tržištu Evropske unije sve veće, potvrđuje i odluka njemačkih otkupljivača da pored kornišona otkup prošire i na hren. Veliku korist imali bi domaći poljoprivrednici, posebno oni sa iskustvom.

Boško Čoprka iz preduzeća Carl Kuehne ističe da njihovi kooperanti mogu da iskoriste priliku da pored kornišona posade i hren i na taj način upotpune budžet.


Šansu za razvoj vide i u opštini Kozarska Dubica. Plodna Dubička ravan, odavno je poznata po kvalitetu uzgojenih kultura.

Miroslav Tica, načelnik Odsjeka za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Opštine Kozarska Dubica ističe da je ovo nova prilika za poljoprivredne proizvođače ovog kraja za proširenje poljoprivredne proizvodnje.

U oglednu proizvodnju hrena za njemačko tržište trenutno je uključeno desetak poljoprivrednika, koji ovo povrće uzgajaju na površini od oko pet hektara. Procjene su da bi ovogodišnji prinos po hektaru mogao da bude i do 20 tona, sa povoljnom otkupnom cijenom.

Na inostranom tržištu hren je izuzetno cijenjen zbog ljekovitih osobina.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.