NavMenu

Od hobija do proizvodnje hiljadu litara mjesečno - Dobojska craft pivara planira dalje širenje posla

Izvor: Indikator Srijeda, 14.06.2017. 08:42
Komentari
Podeli
(Foto: Brent Hofacker/shutterstock.com)
Počelo je iz hobija, a danas iz mini pivare Kastrum u Doboju mjesečno ode više od hiljadu litara domaćeg piva, izvještava banjalučka ATV.

Tajnog recepta nema, priča pivar Zinaid Deraković. Ječmeni slad, voda, hmelj i kvasac osnovni su sastojci, sve ostalo je stvar ukusa. Šest godina je sve to bilo hobi, a onda je posao i registrovan. I, kao u svakom, početak je bio najteži.

- Kad sam se počeo baviti ovim, sve smo morali kupavati onlajn iz šopova u Engleskoj. Planirali smo 6-9 mjeseci koje ćemo pivo praviti da bi mogli naručiti sirovine - rekao je Deraković.

Danas je lakše, jer se sirovina i kod nas može nabaviti. Postupak je nešto zahtjevniji – od kuhanja do kupca traje 25 do 40 dana. Zavisi da li se pravi svijetlo, tamno, ili pivo sa dodacima.

U pivnici nastaje osam vrsta piva. Jedno od onih koje možete probati je pivo sa dodatkom đumbira i limuna. Dobar ukus ne iznenađuje s obzirom na priču o nastanku. Spoj je dobojske ruke i američke recepture.

- To je izvorno pivo koje se pravilo u Americi do prohibicije i onda su ga prebacili na sok, a recept je, ne znam kojim kanalima, došao do mene - objašnjava Deraković.

Ništa manje primamljivo nije ni pivo sa pet ljekovitih trava. Nakon flaširanja, objašnjava pivar, do savršenog ukusa treba da odleži do tri mjeseca. Iako zvuči kao da je žensko piće, nije baš tako.


- Žene vole zahmeljenija, malo jača piva, što je i meni bilo iznenađenje. Čak su žene puno bolje sudije za ocjenjivanje piva nego muškarci - kaže Deraković.

Po njegovo pivo jednako dolaze i jedni i drugi. Nerijetko po recept svrate oni koji se sjećaju kada se za godove pravilo u svakoj kući.

Deraković recept rado podijeli, iako vjeruje da dva pivara ne mogu da stvore isti ukus. Kaže da svaki dan nauči nešto novo, a planira da posao proširi i zaposli radnike.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.