NavMenu

Od siromaštva do uspjeha - Kako je Rumunija dobila status evropske Silikonske doline

Izvor: Klix Četvrtak, 25.05.2017. 15:17
Komentari
Podeli
(Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Rumunija i BiH, osim geografskog položaja u jugoistočnom dijelu Evrope, imaju još mnogo toga zajedničkog. Obje zemlje su dugi niz godina predstavljale sinonim za siromaštvo i korupciju. Danas, prema listi zemalja s najvećom nezaposlenošću na svijetu, koju je objavio Magazin Spectator, ispred BiH nalaze se samo države Džibuti i Kongo. Istovremeno, Rumunija vrijedno radi na tome da postane evropska Silikonska dolina.

Za razliku od BiH, Rumunija je ozbiljno shvatila potencijal softverske industrije i IT revoluciju, dok BiH još uvijek nije. Zahvaljujući poduzetničkom duhu domaćih softverskih kompanija u BiH, rast i razvoj softverske industrije je evidentan, ali nedostaje je podrška države. Isti je slučaj i u Rumuniji. Kao podršku razvoju ovoj industriji, Rumunija je uvela poreske olakšice za softverske kompanije, a država je ulagala i u obrazovni sektor.

U Temišvaru, gradu koji ima manje stanovnika od Sarajeva, godišnje diplomira 1.200 IT stručnjaka, dok na sarajevskom Elektrotehničkom fakultetu godišnje u prosjeku diplomira oko 70 studenata računarstva i informatike. Upravo Temišvar, gdje postoji više od 170 startapova, osam univerziteta i odlično razvijena digitalna i internet infrastruktura, nakon Berlina, Barselone i Amsterdama, predstavlja evropski raj za nove tehnološke kompanije.

Kada je u pitanju izvoz softvera, sve zemlje u regionu pozicionirane su bolje od BiH, koja po nekim procjenama izvozi 150 mil KM i nalazi se na 77. mjestu u svijetu. I dok BiH nema konkretne podatke, u Srbiji i Hrvatskoj se mogu pronaći precizniji podaci. Prema podacima Narodne banke Srbije, softverska industrija se 2016. pokazala kao najzdravija privredna grana u zemlji s izvozom u vrijednosti od 740 mil EUR. Prema podacima FINA-e, u Hrvatskoj je 2015. godine izvoz softvera iznosio 531 mil KM.

- Usljed ekspanzije rasta i razvoja softverske industrije, nedostatak stručnog kadra postao je najveći izazov za softverske kompanije i kod nas i u svijetu. Prema službenim podacima Evropske komisije, EU će do 2020. godine imati između 825.000 i 900.000 upražnjenih radnih mjesta za IT profesionalce. Djeluje pomalo paradoksalno. Dok na tržištu rada postoje milioni onih koje ne možete zaposliti, potreba za IT ekspertima svakim danom je sve veća - napisao je Haris Memić, predsjednik UO udruženja Bit Alijansa na svom blogu.


Dodaje da je u ovom trenutku neophodno voditi se primjerom Rumunije, raditi na reformi formalnog obrazovanja, zagovarati usvajanje ciljane i operativne Strategije razvoja softverske industrije na državnom nivou i kontinuirano promovisati IT poziv kao zanimanja budućnosti među roditeljima i mladima.

Iako i BiH i Rumunija pripadaju istoj regiji, Rumunija je hiljadama milja ispred nas. Zemlja kojoj je Jugoslavija bila uzor, sada je svijetli primjer napretka i razvoja. Ako uskoro i naša država ne prepozna potentnost i mogućnosti softverske industrije, Temišvarska dolina će biti nedostižna kao i Silikonska dolina Kalifornije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.