NavMenu

Zagrebačka burza i estonski Funderbeam prave prvu berzu startapova u regionu

Izvor: Poslovni dnevnik Utorak, 04.10.2016. 12:49
Komentari
Podeli
(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Zagrebačka burza i estonski startap Funderbeam krenuli su u osnivanje kompanije koja će postati osnov za pokretanje prve berze startapa u Hrvatskoj i regionu. Nova kompanija počeće da radi do kraja godine i privući će startapove iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i ostatka regiona.

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, kaže da su se na partnerstvo s Funderbeamom odlučili zbog njihove želje da šire svoj vrlo razvijeni poslovni model, koji kao inovacija u svijetu prva nudi trgovinu udjelima nakon investiranja, što nije slučaj s drugim crowdfunding platformama.

- Funderbeam South-East Europe imaće lokalni pristup, na primjer imaće dio internet stranice na hrvatskom jeziku, a još je važnije što će proces selekcije startapova koji koriste platformu biti lokalizovan uključivanjem stručnjaka iz regiona u proces selekcije - kaže Gažić.

Pojašnjava da im je važno da osiguraju da zaista najbolji i najperspektivniji startapovi prikupljaju sredstva za rast i razvoj preko te platforme.

- Zato je potrebno lokalno znanje, poznavanje prilika, poslovnog okruženja i svega drugog vezanog uz startap pa zato planiramo u savjetodavno tijelo Funderbeam SEE-a uključiti i stručnjake iz regiona - kaže Gažić.

Funderbeam je nastao prije godinu dana. Iza platforme, koja je prvo rješenje za trgovanje udjelima u startapovima zasnovano na blockchain tehnologiji, je suosnivač Skypa Jaan Tallinn. Platforma je privukla startape i investitore iz Velike Britanije, Njemačke, Finske i drugih evropskih zemalja.

Gažić navodi da će startapovi da bi mogli koristiti njihove usluge morati imati vodećeg investitora, svojevrsnog mentora i pregovarača upućenog u rad finansijskog tržišta.

- Cijeli proces na taj način je strukturiran upravo zato što u tom slučaju startap komunicira s jednim investitorom, a ne potencijalno s desetinama ili stotinama pri čemu vodeći ulagač može biti i osnivač startapa - kaže Gažić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.