NavMenu

Iduće godine u Zenici počinje izgradnja prvog Historijskog parka srednjovjekovne BiH

Izvor: eKapija Utorak, 25.05.2010. 13:01
Komentari
Podeli

Nakon što je prošle godine projekt mladog autorskog tima Filter (Vedada Islambegovića, Ibrice Jašarevića, Nedima Mutevelića, Asmira Mutevelića, Kenana Vatrenjaka), pobijedio na konkursu za idejno rješenje Historijskog parka srednjovjekovne Bosne i Hercegovine, Ministarstvo privrede ZDK planira uskoro preći na drugi korak izrade projektne dokumentacije, što bi rezultiralo izgradnjom 2011.godine u centru Zenice, potvrdili su za eKapija.ba u Ministarstvtu privrede ZDK-a.

Iako lokacija još uvijek nije potvrđena, Historijski park bi mogao biti dio centralnog gradskog parka, veće zelene površine uz rijeku Bosnu, u okrugu Kamberovića polje.

U Ministarstvu privrede ZDK koje je i nosilac ovoga projekta još uvijek ne mogu govoriti o kojoj se vrijednosti investicije radi.

Vedad Islanbegović, jedan od autora projekta kaže kako je ideja bila predstaviti historiju kao događaj, a ne kao okvir u kojem se događaji dešavaju.

"Historija nije jednostavan hijerarhijski slijed događaja u kojem se stvari dešavaju neovisno jedna od druge. Ona čini međusobno povezan lanac promjena", kažu autori, pojašnjavajući kako je namjera ovog projekta bila da stvori simbol, koji će posmatraču pomoći da doživi vrijeme drugačije.

Autori kažu, s obzirom da čovjek doživljava vrijeme kroz kretanje, namjera je bila, unutar objekta koji se bavi problemom vremena, sugerisati kretanje kao način boravka, što su i uspjeli praveći od kruga spiralu, zadržavajući ulaz i izlaz na istom mjestu u jednoj dimenziji, a razdvajajući ih u drugoj.

"Drugim riječima, korisnik izlazi na mjestu sa kojega je krenuo, a sve što je osjetio u unutrašnjosti percipira kao dešavanje u prostorno vremenskoj pukotini, koja postoji više kao doživljaj unutar njega, nego kao stvarni fizički prostor", pojašnjavaju oni.

Unutrašnji prostor se sastoji od ogledala postavljenih naspramno čitavom dužinom linije kretanja. Njihova uloga je da stvore antiprostor, tj. prostor koji bi negirajući samog sebe potencirao doživljaj vremena.

"Izložba se odvija na površini ogledala, na način da se preko njih postavlja transparentna folija sa štampanim historijskim artefaktima, dok je sama postavka podijeljena na tri segmenta: pisana riječ, slika, te slika u pokretu. Između pomenutih segmenata postavljaju se odmarališta, koja podrazumjevaju module bez ogledala. Uloga im je da stvore dionice na liniji kretanja, koje odvajaju segmente postavke i omogućavaju predah", kažu autori.

Gledajući izvana možemo govoriti o vanjskoj stijenci (dio koji je orjentisan prema parku) i unutrašnjoj stijenci spirale (dio koji je orjentisan prema centru kruga).

"Vanjska stijenka je presvučena visoko-refleksivnim staklom u namjeri da se u što većoj mjeri park oko objekta oslikava na njemu i na taj način ga dematerijalizira. Druga uloga ove stijenke je da dopusti postavljanje rasvjetnih tijela iza površine stakla (između zida i stakla), da bi njena kompletna površina koristila osvjetljavanju parka tokom noći", kaže Islanbegović.

Umjesto parkovskih površina autor ovog projekta je odlučio da na zelenu površinu postavi grubo-tesane, kamene blokove, raspoređene u pravilnom rasteru, čija je uloga da referiraju na stećke, najprepoznatljiviji simbol srednjovijekovne Bosne za prosječnog posjetioca i da tako nagovijeste funkciju objekta.

"Cilj nam nije bio serviranje gotovih informacija, već stvaranje emocije, što smo vjerujem i uspjeli", dodaju autori.

Da se radi o kvalitetnom projektu potvrđuje i podatak da će se od 400 prijavljenih radova upravo ovaj projekt naći u knjizi Arhitektura BiH od 1995. – 2010. godine.

Također, pozitivne kritike projekt je dobio od strane holandskog časopisa (časopisa EU) A10, u ovomjesečnom broju.

E. Ko.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Energija, Industrija

Kako je ugašen zenički čelični gigant

U petak, 26. aprila, oko devet sati i 30 minuta počelo je gašenje pogona koksare u zeničkoj Željezari. Da će balkanski čelični gigant biti ugašen nakon 130 godina postojanja, kompanija ArcelorMittal Zenica, u čijem je sastavu poslovala koksara, obavijestila je javnost saopćenjem na svojoj službenoj stranici mjesec ranije. Kompanija će nastaviti proizvoditi čelik putem visoke peći, nabavljajući koks iz vanjskih izvora, naglasili

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.