NavMenu

Ni dodatne olakšice ne mogu privući kupce: Padaju cijene, ali i prodaja stanova

Izvor: Oslobođenje Utorak, 03.11.2009. 11:17
Komentari
Podeli

Cijene stanova u Sarajevu nikada nisu bile pristupačnije, ali i pored toga prodaja je veoma skromna. Naime, cijene su pale između 20 i 30 % što i dalje nije dovoljno za većinu naših sugrađana da bi se odlučili za kupovinu stambene jedinice.

"Stanje bi se moglo popraviti najranije idućeg ljeta, ali to zavisi od nekoliko stvari. Očekuje se oporavak svjetske ekonomije, ali to nama ništa neće značiti ukoliko se ne popravi politička situacija. Od augusta 2008. godine cijene stanova su opale za 30 % i do sada smo imali zatišje. Sada je situacija nešto bolja", istakao je Maho Taso, direktor Agencije za nekretnine Prostor.

Prema Tasinim riječima novogradnja će zadržati sadašnji nivo cijena, a moguće je i da se njihov pad nastavi.

"Nama treba novogradnja, ali ona mora biti planska. Ovo sada su mali objekti koji se pretežno ne uklapaju u sliku grada. Treba napraviti analizu i početi graditi stanove koji zadovoljavaju potrebe potencijalnih kupaca", kazao je Taso.

U novom stambenom kompleksu Buća Potoka, od 380 stanova, za prodaju je ostalo još njih tridesetak, saznaje Oslobođenje od Roberta Brajkovića iz Tibra pacifika.

"Riječ je o stanovima od 50 do 70 kvadrata. Njihova cijena sa uračunatim PDV-om iznosi 2.000 KM. Sretna okolnost u ovakvoj situaciji sa bankama i tržištem, jeste što naši kupci dovedu odmah nekoga od članova familije ili prijatelja koji, također, kupe stan", istakao je Brajković.

I prodaja stanova na Dobrinji, za koju je zadužana Admira Kobiljak iz Odjela za prodaju Outhoma, zadovoljavajuća je, jer su od 30 izgrađenih stanova, u ponudi ostale svega tri stambene jedinice.

"Željeli smo zainteresovanim olakšati kupovinu uključenjem troškova kupoprodajnog ugovora u cijenu, a u ponudi su nam ostali dvoiposobni stanovi od 2.000 KM po kvadratu sa uračunatim PDV-om", napomenula je Kobiljak, te dodala da su novim stanarima osigurani priključci na internet i kablovsku televiziju, kao i privatno dječije igralište.

Prema riječima Alije Jahića, koordinatora za prodaju stanova u naselju Vrtovi sunca na Breci, potražnja nije opala, ali je zaključivanje ugovora nešto manje. Kako je Jahić kazao u ovom naselju na raspolaganju imaju još 30 % stanova po cijeni od 2.150 do 2.450 KM bez PDV-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.