NavMenu

U centru Nevesinja niče stambeno-poslovni kompleks na 53.000 m2 - Na prostoru bivše kasarne predviđen i sportsko-kulturni centar

Izvor: eKapija Subota, 02.09.2017. 09:50
Komentari
Podeli

Moderan stambeno-poslovni kompleks sa sportsko-rekreacionim i kulturnim sadržajima na površini od 53.000 m2 mogao bi uskoro da krasi uže jezgro Nevesinja.

Naime, kako je predviđeno Regulacionim planom Vojni logor usvojenim 2015. godine, prostor nekadašnje kasarne Nevesinjska puška očekuje potpuno novi izgled i namjena.

Kako za eKapiju kaže samostalni stručni saradnik za prostorno planiranje i ekologiju Opštine Nevesinje, Miljan Đurasović, na zahtjev zainteresovanih investitora trenutno se sprovodi izmjena ovog plana kako bi se mogle ostvariti predviđene investicije.

- Planom će biti predviđena izgradnja stambenih, poslovnih i stambeno-poslovnih jedinica, zatim objekata za sport, rekreaciju, turizam, uslužnih djelatnosti, kao i mnogih drugih sadržaja.

Dodaje da se usvajanje izmjena plana očekuje do kraja novembra 2017. godine.

- S obzirom na to da već postoje zainteresovani investitori za pojedine objekte unutar kompleksa, realizacija plana će krenuti odmah nakon usvajanja. Jedan dio objekata već je priveden namjeni u skladu sa postojećim planom.

"Grad u gradu" privlači investitore

Đurasović ističe da je cilj izrade Regulacionog plana Vojni logor da se ovaj napušteni kompleks, koji je "grad u gradu", stavi u funkciju gradskih dešavanja i da se "inkorporira" u postojeću urbanu strukturu. Želja je i privući i nove investitore.

Zainteresovanih investitora već ima, kaže naš sagovornik i dodaje da su neki već uložili određen novac u skladu sa aktuelnim planom.

Nevesinje (Foto: opstinanevesinje.rs.ba)Nevesinje
- Postojeća infrastruktura ne zadovoljava potrebe budućih sadržaja tako da je predviđeno povećanje kapaciteta kompletne komunalne i saobraćajne infrastukture unutar zone. Sadašnje stanje u infrastrukturi može posmatrati samo kao privremeno rješenje - ističe Đurasović.

Sadašnja namjena kompleksa

Jedan dio kompleksa u kasarni Nevesinjska puška, koji se trenutno koristi, u relativno je dobrom stanju. Ovi objekti su izdati pod zakup privatnim licima i sportskim kolektivima, dok je jedan dio ustupljen na trajno korišćenje lokalnim preduzećima i organizacijama, između ostalih vatrogascima i komunalnom preduzeću. Ostali objekti koji se ne koriste su neupotrebljivi bez značajnijih ulaganja.

- Pojedini objekti su u toliko lošem stanju da je postojećim planom predviđeno potpuno rušenje i izgradnja novih. Centralni dio kompleksa, odnosno bivši poligon, se trenutno koristi kao sportski i rekreacioni teren - kaže Đurasović.

Kompleks na 53.800 m2

Kasarnu Nevesinjska puška čine 22 objekta na oko 53.800 m2 zemljišta. To je kompleks koji zauzima skoro trećinu užeg jezgra grada.

Inače, postojala su dva konkretna prijedloga kako iskoristiti ovu površinu - jedan je bio da se na tom prostoru, koje obuhvata deset hektara zemljišta, otvori slobodna zona jer ima dobar položaj, objekte, parkinge, što je predispozicija za uspješan distributivni centar u koji bi se dopremala roba. To bi bila zona oslobođena poreza na dodatnu vrijednost.

Drugi prijedlog, koji je sada i usvojen, je da se na ovoj lokaciji formira veliki sportsko-rekreativni i kulturni centar, a da dio bude iskorišćen za objekte malih i srednjih preduzeća, kao i za stambene zgrade.

Poslovna zona Botin

Inače, Nevesinje bi uskoro trebalo da dobije i poslovnu zonu na prostoru bivšeg kompleksa Drvne industrije Velež-Botin. Ovo je predviđeno Regulacionim planom Botin koji bi trebalo da bude usvojen do kraja septembra 2017. godine.

Slobodana Šubara


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.