NavMenu

Kompanija Čavkunović kupila zgradu Krajinaputeva u Bihaću za 650.000 KM

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 28.08.2017. 12:51
Komentari
Podeli
(Foto: Andy Dean Photography/shutterstock.com)
Kompanija Čavkunović iz Bihaća kupac je upravne zgrade preduzeća Krajinaputevi, koja se nalazi u strogom centru ovog grada, čime je okončana višegodišnja saga o prodaji ovog objekta.

Nakon što je ukupno 11 puta zgrada bezuspješno nuđena na prodaju, Čavkunović je za njenu kupovinu ponudio 650.000 KM, što je bila početna cijena, i ovu ponudu je prihvatio Odbor stečajnih povjerilaca preduzeća Krajinaputevi.

Predsjednik odbora Edin Rošić izrazio je zadovljstvo time što je kupac objekta lokalna firma istakavši kako se nada da će sve preuzete obaveze biti ispunjene na vrijeme i u zadatim rokovima.

Prodajom imovine Krajinaputeva nastoje se izmiriti dugovanja ovoga nekada respektabilnog preduzeća, koja iznose oko 6,5 mil KM.

Zanimljivo je kako zgrada, koja je predmet kupoprodaje, predstavlja kulturno-istorijsku znamenitost jer je izgrađena u prvim godinama vladavine Austro-Ugarske ovim prostorima.


Prije godinu dana Vlada USK ponudila je 650.000 KM za kupovinu zgrade Krajinaputeva. Zamisao je bila da se u zgradu useli Pravni fakultet u Bihaću, koji trenutno radi u iznajmljenim prostorijama, međutim u posljednji čas se odustalo od kupovine.

Najveći dio dugovanja Krajinaputevi imaju za neplaćene poreze, te za kreditne obaveze prema bankama koje nisu vraćene. Ovo preduzeće prije rata i u prvim poslijeratnim godinama bilo je jedan od lidera u građevinskoj djelatnosti na području USK te zapošljavalo nekoliko stotina radnika.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

15.04.2024.  |  Građevina

50 godina Lukavac Cementa

15.04.2024.  |  Građevina

15.04.2024.  |  Vijesti

Znate li za "slučajni biser" Srednje Bosne? (VIDEO)

15.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.