NavMenu

Novi investitori u poslovnoj zoni Kreka-sjever u Tuzli - Elektro-Agent i Euro Box ulažu 1,5 mil KM i zapošljavaju 80 radnika (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 25.08.2017. 10:19
Komentari
Podeli
U novoj poslovnoj zoni Kreka-sjever u Tuzli zakupljene su još dvije parcele, a investiori su firme Elektro-Agent i Euro Box, saznaje eKapija iz Grada Tuzla. Zakupljene parcele su ukupne površine 7.426 m2, a firme će prosječno uložiti po 750.000 KM u pokretanje proizvodnje, prilikom čega će biti zaposleno najmanje 80 radnika.

Elektro-Agent d.o.o. Tuzla proizvodi robu široke potrošnje na bazi metala, dok se Euro Box bavi proizvodnjom aluminijumske i PVC stolarije i proizvodnjom ogradnih sistema.

- Planiranim investicijama u poslovnoj zoni Kreka-sjever u Tuzli, oba preduzeća će povećati kapacitete za 20%. Firma Elektro-Agent je zakupila 4.860 m2 za budući pogon, a Euro Box zemljište porvršine 2.566 m2 - navode iz Grada Tuzla.

Nakon pokretanja pogona u novoj poslovnoj zoni u Tuzli, firme planiraju izvoziti 50% gotovih proizvoda.

Novi javni pozivi za dodjelu parcela u poslovnoj zoni Kreka-sjever, mogu se očekivati u narednom periodu, potvrdili su nam u Gradskoj upravi Tuzla. Inače, projekcijom izgradnje i uređenja u ovoj zoni formirano je 29 pojedinačnih proizvodno-prerađivačkih kompleksa.

Do sada je ukupno zakupljeno pet parcela, a na prethodnom javnom pozivu zemljište su unajmile firme koje će prozvoditi peciva (Kabil pekara Tuzla), igračke za djecu (Koala Automotive Tešanj) i žensku obuću za svjetski brend Prada (Progetti Bosnia).

Pogodnosti za investitore

Kako su nam rekli u Gradskoj upravi, svi investitori koji su unajmili zemljište trenutno rade na pribavljanju odobrenja za građenje, a prema ugovoru rok za pribavljanje dozvola je 90 dana. Nakon potpisivanje ugovora, rok za izgradnju poslovnih objekata biće 12 mjeseci.

Sve kompanije koje su zainteresovane za pokretanje proizvodnje u ovoj zoni ne kupuju parcele, koje su u vlasništvu Grada Tuzla, već ih uzimaju u dugogodišnji zakup. Najznačajnija pogodnost je cijena korištenja zemljišta po modelu prava građenja, u iznosu od 0,008 KM/m2 mjesečno.

Proizvodna zona Kreka-sjever formirana je na atraktivnoj površini na zapadnom ulazu u grad. Riječ je o potpuno neizgrađenom prostoru, koji je godinama bio zanemarivan i služio uglavnom kao odlagalište otpada.


V. Dž.


Fotogalerija
Poslovna zona Kreka sjever u Tuzli
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.