NavMenu

Zoran Vuković, direktor preduzeća Interfob Consulting - Dizajniranje namještaja najdraži hobi

Izvor: eKapija Petak, 02.07.2010. 15:25
Komentari
Podeli

Zoran Vuković, vlasnik i direktor banjalučkog preduzeća Interfob Consulting, koje se bavi menadžmentom i konsaltingom u drvnoj industriji, zaljubljenik je u dizajniranje namještaja i enterijera.

Iako u slobodno vrijeme ima dosta zanimacija to jedino izdvaja kao pravi hobi. Slobodno vrijeme, kojeg ima veoma malo, uglavnom provodi sa svojom porodicom i prijateljima. Stigne i čitati, a kao jednu od dražih knjiga izdvaja "Funky Business" autora Kjella A. Nordstroma i Jonasa Ridderstralea, koja ga je osvojila svojom jednostavnošću u objašnjenju kako funkcionišu "velike" stvari u stvarnom svijetu tržišne ekonomije, te kako upotrijebiti svoj talent za postizanje životnog i poslovnog uspjeha.

Poslovni moto ovog inženjera, rođenog 29.10.1979. u Mariboru, je "Povezujemo nepovezano u drvnoj industriji !" i "Ako mi ne znamo, znamo ko zna !". Privatno zna upotrebiti i onaj da svako svoju sreću gradi.

Ovaj stručnjak za preradu drveta, čini se da je od početka znao da je drvna industrija njegova oblast. Već nakon srednje škole odlučio je studirati na Mašinskom fakultetu u Banjaluci, smjer mehanička prerada drveta. Nakon inženjerske prakse koju je dvije godine obavljao u preduzeću "MCMilan" Banja Luka nastavlja rad u ovoj kompaniji gdje je radio poslove inženjera tehničke pripreme proizvodnje, a dvije godine bio je i vođa tima za opremanje enterijera.

Veliko iskustvo u drvnom sektoru

Nakon toga, iskustvo u drvnoj industriji sticao je u nekoliko nekoliko preduzeća, uglavnom na rukovodećim pozicijama ili kao inženjer u drvnoj industriji, namještaju, enterijeru, opremanjima i sl. Bio je project manager / stručni savjetnik za drvni sektor u razvojnoj agenciji LIR , a radio je i na poslovima rukovodioca u preduzećima "URBAN namještaj" u Prnjavoru, te dvije godine u banjalučkoj kompaniji "KMK vrata".

Vuković je i osnivač udruženja šumarstva i prerade drveta Interfob. "Može se slobodno reći da sam osnivač i pokretač udruženja Interfob, koje je pokrenuto 2005. Iako je prva zvanična Skupština udruženja šumarstva i prerade drveta Interfob održana 17.6.2006. godine u Banjaluci. Što će reći da sada imamo punih četiri godine postojanja", priča on o početku svog angažmana u ovom Udruženju. Interfob je naziv evropske asocijacije organizacija šumarstva i prerade drveta, a Interfob BiH je član ove asocijacije i predstavlja našu zemlju u Evropi. "Ovo Udruženje je legitimitet dobilo na godišnjoj konferenciji INTERFOB-ova održanoj u Španiji 2005. godine", priča Vuković.

Nakon brojnih aktivnosti i projekata koje su imali iza sebe kao Udruženje pojavila se potreba za osnivanjem dodatnog pravnog lica na profitnoj osnovi koje će obavljati određene poslove, usluge i sl. Tako su u maju 2009. godine osnovali preduzeće za menadžment i konsalting u drvnoj industriji pod nazivom Interfob Consulting Banja Luka, čiji je Vuković direktor i vlasnik.

Od dosadašnjih projekata na kojima je radio kao najznačajnije izdavaja izdavanje Interfob časopisa, prvog stručno-informativnog časopisa za drvnu industriju, šumarstvo, ekologiju i enterijere u BiH, te kreiranje web stranice na kojoj se mogu naći sve infromacije o drvnoj industriji u BiH www.energowood.com. Ono što ga čini posebno ponosnim je to što je taj portal već samoodrživ. Osim toga inicirali su i pokretanje prve laboratorije za drvo, drvne konstrukcije i namještaj u BiH koji se odvija kroz projekat pod nazivom Projekat LAB. "Uspostavljanje ove labaratorije nam je prioritet broj jedan u ovoj godini", kaže nam Vuković.

Prva faza ovog projekta je već završena, a u toku je implementacija druge faze koja podrazumijeva nabavku osnovne opreme za laboratoriju, a tu su i pregovori oko akreditacije i certifikacije laboratorije, te pronalazak sufinansijera za nastavak ovog projekta. Pored ovog projekta rade na još jednom bitnom projektu u čijem sastavu se planira lokacija gore navedene laboratorije, a to je osnivanje Drvno-tehnološkog centra (DTC) u Banja Luci.

Nedostaje konkretna podrška drvnom sektoru

O tome koliko se radi na poticanju produktivnosti preduzeća drvne industrije kaže da trenutno ima nekoliko otvorenih konkursa za različite podsticaje drvnog sektora, na lokalnom kao i na državnom nivou, koji se uglavnom svode na sufinansiranje konsultantskih usluga za uvođenje različitih sertifikata, studija, projekata i sl.

Smatra da je jako malo konkretnih novčanih podsticaja ili nekih drugih olakšica preduzećima iz drvnog sektora za koje se može reći da su realna pomoć preduzećima iz sektora. "Mislim da je potrebno mnogo više podsticaja i razumijevanja za mala i srednja preduzeća u drvnom sektoru jer je to jedna od rijetkih grana u BiH koja ima sve uslove da snažno napreduje čime bi značajno povećala zaposlenje i izvoz iz naše države, što bi direktno uticalo na pozitivne rezultate globalne ekonomije naše države", kaže on.

Lična karta :

U autu slušam ?

Rok muziku u slučaju da sam sam u autu, u suprotnom prilagodim se većini.

Najviše me nasmijava?

Najviše me nasmijava moja kćerka Sofija .

Volite li putovati ? Najdraža putovanja?

Obožavam putovati, a najdražih putovanja ima tako puno...Medeni mjesec za mojoj ženom u Sloveniji, te Finska, Švedska, Tunis, Prag, Austrija, Njemačka, Španija....

Koje jezike govorite?

Engleski, slovenački i pomalo učim talijanski.

Neostvarene želje?

Da imam više braće i sestara.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.