NavMenu

Kemal Grebo, predsjednik PKKS - Čak i ako BiH izađe iz trgovinskog debalansa, Sarajevo nikad neće

Izvor: Lider poslovni tjednik Četvrtak, 06.11.2008. 09:38
Komentari
Podeli

Ekonomska slika glavnoga grada Bosne i Hercegovine poslije rata nije izgledala bolje nego danas. Nikad više zaposlenih i rijetko viđen privredni rast. Istodobno, čini se da nikad nije bilo ni više negodovanja privrednika. U taj se paradoks savršeno uklopila i globalna ekonomska kriza čije se indirektne posljedice polako počinju osjećati u BiH, pa tako i u Sarajevu, što je cijelu situaciju dodatno zakompliciralo. Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Kemal Grebo kaže da će se ovogodišnji pozitivni trendovi i bez posljedica svjetske krize teško održati u budućnosti, i to zato što se poslovno okruženje nije poboljšalo, što je i glavni uzrok zbog kojega privrednici protestiraju jer su svjesni da bi u drugačijim okolnostima ostvarili još bolje rezultate. Sada, međutim, smatra Grebo, bez poboljšanja tog ozračja ne samo da se privreda neće nastaviti razvijati nego i posljedice globalne krize neće biti prevladane ili bar ublažene, što bi moglo loše utjecati na domaću privredu.

• Kakvo je trenutačno stanje u privredi Kantona Sarajevo?

- Stanje u privredi treba promatrati iz dva kuta: jedno je okruženje koje potiče takvo stanje, a s druge su strane podaci koji govore o kretanjima i trendovima. Dugo smo upozoravali na to da je riječ o nepovoljnom okruženju za privrednu aktivnost. Mnoga pitanja koja se bave privrednim razvojem i poslovanjem odnose se na odluke koje donose više razine vlasti od kantonalne. U više smo navrata pokušali utjecati na promjenu tog okruženja. Vlastima smo poslali više od 130 prijedloga poboljšanja. Usredotočili smo se na carinsku politiku, tražili ukidanje carine na sirovine i opremu. Tražili smo i izmjenu trošarina, osobito na kavu i cigarete, da bi se zaštitila domaća proizvodnja. To se, međutim, već nekoliko godina ne može riješiti kako to traže privrednici. Očito tu ima većih interesa od onih domaće privrede. Druga je stvar vezana uz harmoniziranje propisa, osobito uz direktne poreze i doprinose. Vlada je nakon upornog inzistiranja prihvatila neke izmjene zakona, ali, generalno gledajući, nismo zadovoljni ni s jednim rješenjem.

Razgovarao: Admir Mujanović

poziv na pretplatu na : http://www.liderpress.hr/bih

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.