NavMenu

Lidija Žigić, direktorica NLB Banke Sarajevo - Vjerujem u sebe i ljude

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.03.2017. 12:42
Komentari
Podeli
Lidija ŽigićLidija Žigić
Vjera u sebe dala joj je vjetar u leđa da ostvari sve ono što je zamislila. Uz porodicu koja je njen najveći životni uspjeh postigla je balans između privatnog i profesionalnog života. Danas kaže da joj je to otvorilo put za sve veće ciljeve. Najvažnije snove je već ostvarila, ali priznaje da i dalje sanja. Biti žena na čelu jedne banke predstavlja izazov za koji je, kaže, potrebno mnogo samopouzdanja. Dodaje da bi svako trebalo da da maksimum u svemu što radi, jer jedino tako možemo da napredujemo.

U intervjuu za eKapiju direktorica NLB Banke u Sarajevu Lidija Žigić priča o karijeri, uspjesima, ciljevima, ali i izazovima u životu.

U rodnoj Tuzli, gdje se i školovala, provela je većinu života, uključujući i vrijeme rata u BiH. Djetinjstvo je za nju bilo bezbrižan period odrastanja, "izuzetno lijepo i pozitivno". Razmišljajući šta će biti u budućnosti sebe je vidjela u farmaciji, za šta se prvobitno i odlučila. Međutim, ratne okolnosti i prva radna iskustva odvela su je u smjeru ekonomije i "upravljanja" ljudima.

- Moj angažman u USAID-u je bio presudan da se odlučim za bankarstvo koje sam istinski zavoljela i u kojem sam se pronašla. Vjerujem da je i uspjeh koji ostvarujem rezultat toga što volim svoj posao i uživam u njemu.

Diplomirala je menadžment i ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Prošle godine je odbranila i magistarski rad i stekla titulu master manadžera na Visokoj školi modernog biznisa u Beogradu.

- Studiranje je za mene poseban period i pamtim ga po prijateljima, učenju, zabavljanju, ali i po odricanju. Taj period mi izaziva pozitivna sjećanja i donosi osmijeh na lice.

Od 1993. godine radila je u nekoliko međunarodnih organizacija u BiH: Italijanski konzorcij u BiH, UN World Food Program u Tuzli i USAID Business Finance, gdje je bila na poziciji kreditnog referenta.

- Od 2003. aktivno radim u bankarstvu. Poziciju voditelja glavne filijale Hypo banke u Tuzli preuzimam 2011. Nakon toga prelazim na funkciju generalnog direktora Hypo Alpe Adria Leasinga iz Banjaluke. Do sredine 2014. obavljam dužnosti članice Uprave Hypo banke u Banjaluci. Nakon toga, priključujem se NLB Banci Sarajevo gdje sam bila savjetnik Uprave, te sam po ovlaštenju Uprave obavljala funkciju izvršnog direktora NLB Banke u Sarajevu. Od januara 2015. godine, kao članica Uprave NLB Banke Sarajevo, postajem izvršna direktorica. Funkciju direktora NLB Banke Sarajevo preuzela sam od 1. januara ove godine.

BiH mora više da promoviše privrednike

Lidija Žigić kaže da NLB Banka ima dobru saradnju sa privrednim subjektima jer pruža podršku cjelokupnom poslovanju firmi. Pomaže im riješiti probleme sa likvidnošću, nabavkom repromaterijala, finansiraju proizvodnju, nabavku opreme i modernizaciju proizvodnih kapaciteta.

- Trudimo se da analizom poslovanja privrednika, ponudimo adekvatne usluge i naše kreditne linije su upravo kreirane prema potrebama privrednih subjekata. Također, učestvujemo na privrednim sajmovima u zemlji kako bismo što bolje upoznali klijente i omogućili im pristup finansiranju njihovog poslovanja. Za naše vjerne klijente organiziramo druženja kako bi se međusobno upoznali, razmijenili kontakte i unaprijedili svoje poslovanje.

Smatra da bi se na nivou države trebalo mnogo više raditi na ovom polju kako bi se pozitivne poslovne priče iz BiH promovisale i ujedno povećao obim investicija.

- Nažalost, usljed teških ekonomskih uslova, u bosanskohercegovačkoj ekonomiji nema izraženijeg trenda rasta investicijskih aktivnosti, a NLB Banka je spremna da odgovori izazovima i većih investicijskih projekata.

Za uspjeh nisu dovoljni samo stručnost i znanje

Lidija Žigić ističe da je za uspjeh na bilo kom polju potrebno puno truda, učenja, ulaganja u sebe i mnogo strpljenja. Dodaje da za uspješan posao nije dovoljna samo stručnost i znanje, već opredjeljenost i predanost tom poslu, kao i spremnost za sticanje i usvajanje novih znanja, a što je najvažnije potrebna je ljubav prema onome što se radi.

- Mom uspjehu u karijeri je umnogome doprinijela i podrška moje porodice i dobrih prijatelja. Nije jednostavno biti majka i supruga, odvojiti vrijeme za djecu, supruga i prijatelje, a u isto vrijeme biti uspješna u poslu. Posebno u poslu koji nema klasičnog radnog vremena i koji zahtjeva česta službena putovanja. Međutim, pristupajući pozitivno i ne ograničavajući sebe mentalnim preprekama, uspjela sam ostvariti ravnotežu.

Trudi se svojoj djeci biti primjer da se u ovoj zemlji može uspjeti. Jako je ponosna što su samostalni i uspješni u školi i, što je najvažnije, sretni su.

- Biti žena u svijetu bankarstva i na čelu jedne banke također predstavlja izazov. Izazov za koji je potrebno mnogo samopouzdanja, vjere u vlastite sposobnosti, pozitivnog razmišljanja, mnogo iskustva i znanja, do stalne usmjerenosti na kvalitetno upravljanje ljudima i procesima. Međutim, to što sam žena nikada me nije sputavalo u dosadašnjoj karijeri. Uvijek sam nastojala biti na visini zadatka kao i sve moje kolege, te uspješno izvršavati svoje poslovne obaveze. Biti dobar manadžer bez obzira na spol u današanje vrijeme znači posvetiti se poslu i svakom zaposlenom kako bi zajedno mogli ostvariti najbolje rezultate.

Smatra da je prava ocjena uspjeha pronaći balans između poslovnog i privatnog života. Sigurna je da je to formula koja nas vodi kroz život i životna iskušenja.

- Iskušenja koja doživljavamo na poslu brzo se zaborave ukoliko imate oslonac u porodici koja je na kraju i oslonac svakog društva. A poslovni uspjesi su još draži i vrijedniji kada ih podijelite u zagrljaju sa svojim najbližima.

Najveća ljudska mana je gledanje u prošlost

Ističe da čovjek kroz svakodnevne situacije nauči nešto novo i izvuče neku lekciju i pouku, te da isto vrijedi i što se karijere tiče. Pouka kojom se ona vodi je da trebamo biti uporni i istrajni u svemu što radimo, bez obzira na probleme i poteškoće sa kojima se možemo suočiti i da ne trebamo odustati. Dodaje da trebamo dati svoj maksimum u svemu što radimo jer jedino tako možemo napredovati.


- Smatram da je jedna od najvećih ljudskih mana to što stalno gledaju u prošlost, osvrću se na učinjeno i pitaju se šta da su nešto uradili drugačije ili izabrali nešto drugo. Lično smatram da treba gledati u budućnost i hrabro koračati naprijed u susret onome što nas očekuje. Ništa ne bih mijenjala, jer sa bilo kojom promjenom moj lični i profesionalni put sa kojim sam vrlo sretna i zadovoljna ne bi bio isti.

Kaže da joj je vjera u sebe osigurala da ostavri ono što je i zamislila.

- Vjerujem i u ljude jer samo zajedničkim naporima, povjerenjem i odgovornošću zajedno možemo ostvariti više.

Kod kolega cijeni iskrenost, želju da na otvoren i transparentan način rade i sarađuju, da daju svoj maksimum u poslu kako bi zajedno ostvarili najbolje rezultate. Cijeni i pozitivan pristup, kao i energiju koja ne koči razvoj i koja potiče rast.

- Jedan od mojih talenata, kako mi kažu, je rad sa ljudima. Volim da radim sa ljudima i to je ono što me je privuklo i što me čini uspješnom u ovom poslu. Kada je riječ o hobijima izdvojila bih putovanja, šetnje prirodom i šoping u kojem sigurno svaka žena povremeno uživa. Teško je procijeniti svoje vrline, ali kao neke od njih mogu da navedem da se trudim da stalno širim pozitivnu energiju kako na poslu, tako i privatno.

Voli da putuje kako bi upoznala druge zemlje, kulture i običaje. To, kako kaže, čovjeka obogaćuje i daje mu znanje i iskustvo koje možda može da primijeni u svojoj zemlji. Što se tiče destinacija koje posebno pamti, ističe da je to, bez sumnje, Italija, zbog bogate istorije i gradova koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Osim Italije, oduševljena je i Francuskom, kao i Sarajevom u kojem danas živi.

- Sarajevo je prelijep grad koji sam jako zavoljela. Volim stari dio grada, planine koje ga okružuju, Vilsonovo šetalište, restorane i bosansku kuhinju, klubove i kafiće koji žive i donose pozitivnu atmosferu ovom gradu. Usprkos svemu što se dešavalo, Sarajevo zrači multikulturalizmom. Oduševljava me što u jednoj kratkoj šetnji prođem pored džamije, pravoslavne i katoličke crkve i sinagoge. Sve su to objekti stari stotine godina koji dokazuju da se u Sarajevu uvijek živjelo zajedno. To je ljepota ovoga grada u kojem trenutno uživam.

Prevaziđene prepreke pozitivno iskustvo

Na privatnom i poslovnom planu ostvarila je dosta važne i značajne ciljeve. Raduje se novim izazovima i nada se da će i dalje imati mogućnost, snagu i sreću da ostvaruje zamišljeno.

- Niče je rekao "Ono što nas ne ubije, to nas učini jačim." i s time se zaista slažem. Šta je život bez prepreka koje kada prevaziđemo postanu pozitivno iskustvo, a ako ih ne savladamo učimo i stičemo čvrste temelje za uspješnu borbu s novim izazovima. Kada sve sagledam, život je nešto na čemu trebamo biti zahvalni i moramo se truditi da ostavimo svoj pečat za dobro generacija koje dolaze.

Slobodana Šubara



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.