NavMenu

Rodoljub Drašković, vlasnik kompanije Swisslion - Neka mi ministar kaže koje je voće zdravo

Izvor: Politika Subota, 26.11.2016. 13:15
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Ugasiću cijeli asortiman kašica i sokova koji se proizvodi od voća iz Srbije, sve dok mi Ministarstvo poljoprivrede ne da garanciju da je u ovoj zemlji moguće obezbijediti zdravstveno ispravnu sirovinu za proizvodnju dječje hrane, kaže za Politiku Rodoljub Drašković, vlasnik kompanije Swisslion, čija se kompanija proteklih dana našla na udaru javnosti zbog nalaza Ministarstva zdravlja da su u njihovim kašicama i sokovima pronađene nedozvoljene količine pesticida.

Zašto ste se odlučili na tako radikalan potez? I svjetske kompanije imaju propuste pa ne prekidaju tek tako proizvodnju?

- U Srbiji ne postoji organizovana državna kontrola uvoza i upotrebe pesticida. Zemljište je kontaminirano. Ako mi Ministarstvo poljoprivrede da pisanu garanciju da se u ovoj zemlji proizvodi zdravo voće mi ćemo ponovo u Juvitanu vratiti sokove i kašice za djecu. Neka mi Ministarstvo poljoprivrede preporuči proizvođače od kojih se može kupiti zdravstveno ispravno voće za proizvodnju dječje hrane.

Na osnovu čega to tvrdite?

- Dali smo na analizu uzorke voća sa tržišta u jednu akreditovanu laboratoriju. Uzeli smo ponude dobavljača i poslali uzorke jabuke, kruške, brusnice, višnje, šljive, kajsije… Dobili smo rezultat koji pokazuje da nijedan uzorak ne ispunjava standarde zdravstvene ispravnosti za proizvodnju dječje hrane, iako smo od proizvođača imali nalaze i sertifikate da je voće zdravstveno ispravno za proizvodnju dječje hrane.

Koliko uzoraka je ispitano i koja laboratorija je radila analizu?

- To ne mogu da vam kažem. Državna je laboratorija. Moram da ih zaštitim.

Ako je tako kako tvrdite, kako objašnjavate činjenicu da se velike količine voća izvoze u Evropsku uniju. To ne bi bilo moguće da je tako katastrofalna situacija.

- Konzumno voće ima liberalnije standarde, čak je dozvoljeno 80 puta veće prisustvo ostataka pesticida u odnosu na standarde dječje hrane. Moj posao nije da ulazim u analize koliko je voća vraćeno iz EU i Rusije zbog povećanog sadržaja ostataka pesticida. Valjda se time bavi Ministarstvo poljoprivrede.

Neosporno je da su u "Juvitaninim" kašicama i sokovima, u čak 18 različitih proizvoda, pronađene nedozvoljene količine pesticida. Prekoračenja su uglavnom bila mala, ali ih je bilo. I to je nedopustivo.

- Jeste, bilo ih je. Uzimali smo sirovine od dobavljača koji su davali garancije i imali potvrde da u voću nema nedozvoljenih ostataka pesticida.

Kako je onda došlo do propusta? Da li je to bila greška XASAP tima kako se spekuliše. Jeste li u fabrici mogli da otkrijete da voće nije ispravno?

- Nismo, jer proizvođači nemaju sopstvene laboratorije za takve analize. Takva ispitivanja rade akreditovane laboratorije. Imali smo potvrde od laboratorija da su finalni proizvodi bili ispravni.

Prema našim informacijama i prošle godine ste bili opomenuti da je Juvitana imala iste propuste?

- To nije tačno. Bar takva informacija nije došla do mene, a morala bi jer sistem tako funkcioniše u kompaniji. Da mi je tako nešto rečeno, obustavio bih proizvodnju svih proizvoda koji nisu zdravstveno ispravni sa aspekta sirovine koja je korišćena.

Zbog svega ste sada rešili da premestite proizvodnju u Trebinje, gde takođe već poslujete?

- Ne mislim da preselim cjelokupnu proizvodnju. U Juvitanu u Inđiji smo uložili više od pet miliona evra. Istovremeno, završavamo izgradnju nove fabrike dječje hrane u Trebinju. Tamo ćemo proizvoditi i dječje kašice od organskih sirovina koje ćemo nabavljati sa naših plantaža u Makedoniji, gde smo poslednjih godina investirali u zasade organski uzgajanog voća. Sledeće godine imaćemo dovoljne količine sirovine za proizvodnju organske dječje hrane.


To ne možete u Srbiji? Šta će biti sa fabrikom u Inđiji i zaposlenima?

- Kapaciteti Juvitane u Inđiji su ograničeni da bi zadovoljili tržišne potrebe regije i svijeta. U fabrici u Inđiji planiramo novi program dječje hrane od mesa i povrća, koje se ne tretira agrohemijskim sredstvima.

Radnici su, trenutno, na plaćenom odsustvu, do uspostavljanja novog proizvodnog programa. Dakle, fabrika Juvitana u Inđiji neće biti zatvorena, na nesreću zlobnika u koje ubrajam i uvoznički lobi.

Na koga tačno ciljate? Od početka afere iz dopisa, koje ste slali medijima, stiče se utisak da mislite da Vam je neko nešto namjestio?

- Ne želim o tome da govorim. Znam i javnost to zna, a vi me pitate ko. Postavljeno zakonodavstvo u Srbiji u oblasti dječje hrane je tako smišljeno da bi moglo selektivno da se primjenjuje na domaće proizvođače, koje treba uništiti da bi se ojačale pozicije uvoznika ili stvorio prostor za novog proizvođača dječje hrane.

Ali mi ne znamo. Ko Vam je najveća konkurencija i kome se pravi taj prostor? Ministarstvo zdravlja je objavilo da su kontrolisani svi proizvođači i uvoznici dječje hrane i da je samo Juvitana imala problem sa pesticidima.

- Taj izvještaj nama nije dostavljen. Neka nam Ministarstvo zdravlja predstavi izvještaje o analizi slovenačkih, hrvatskih, evropskih proizvođača i dobavljača, čiji su još proizvodi provjeravani na proširenu listu pesticida (66 vrsta). Konkurenciju do sada nismo imali. Zauzimali smo oko 80 odsto tržišta u regionu, kada je riječ o dečjoj hrani, i jedino u Srbiji imamo problem.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.